Masová roláda s bylinkami

20.03.2014 00:21

Suroviny:

 

1 kg krůtích prsou nebo telecího masa z kýty

70 g másla

hrst čerstvých bylinek (rozmarýn, bazalka, dobromysl, kontryhel, popenec, …)

3 mladé karotky

1 kedluben

1 menší pórek

mletý bílý pepř

sůl

2 dl bílého vína

vývar na podlévání

Na zahuštění:

1 lžíce másla

1 lžíce hladké mouky

Na potření:

trochu rozpuštěného másla

 

Postup:

 

Omyté, odblaněné a osušené maso rozřízneme na plát, lehce ho naklepeme, osolíme, opepříme, poklademe plátky tuhého másla (cca 2/3 uvedeného množství) a posypeme najemno nakrájenými bylinkami. Maso pevně svineme a provázkem spirálovitě ovineme tak, aby roláda držela pěkný tvar.  V nádobě rozpálíme zbytek másla a opečeme na něm připravenou roládu. Při opékání

obracíme, abychom docílili krásného zlatavého zabarvení celého povrchu masa. Potom přidáme očištěnou a na drobné kostičky nakrájenou zeleninu, podlijeme vínem a malým množstvím vývaru a pod poklicí pomalu dusíme

cca 40 - 50 minut. Během dušení maso obracíme a podle potřeby podléváme vývarem. Téměř měkké maso přendáme do pekáče, potřeme ho rozpuštěným máslem a v předehřáté troubě ho krátce zapečeme při 200°C.  Maso tím získá krásnou zlatavou barvu. Mezitím utřeme máslo s moukou a touto směsí zahustíme zeleninu a šťávu, ve které jsme maso dusili. Krátce povaříme.

Upečenou roládu vyjmeme z trouby, odstraníme provázek a po krátkém prochladnutí maso nakrájíme na plátky. Servírujeme na teplé talíře, polijeme šťávou se zeleninou a ozdobíme snítkou bylinek.

Jako přílohu doporučuji dušenou rýži, vařenou pohanku nebo brambory v různých úpravách.

 

Celková doba přípravy cca 1 ½ hodiny

6 – 8 porcí