Masová roláda s bylinkami
Suroviny:
1 kg krůtích prsou nebo telecího masa z kýty
70 g másla
hrst čerstvých bylinek (rozmarýn, bazalka, dobromysl, kontryhel, popenec, …)
3 mladé karotky
1 kedluben
1 menší pórek
mletý bílý pepř
sůl
2 dl bílého vína
vývar na podlévání
Na zahuštění:
1 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
Na potření:
trochu rozpuštěného másla
Postup:
Omyté, odblaněné a osušené maso rozřízneme na plát, lehce ho naklepeme, osolíme, opepříme, poklademe plátky tuhého másla (cca 2/3 uvedeného množství) a posypeme najemno nakrájenými bylinkami. Maso pevně svineme a provázkem spirálovitě ovineme tak, aby roláda držela pěkný tvar. V nádobě rozpálíme zbytek másla a opečeme na něm připravenou roládu. Při opékání
obracíme, abychom docílili krásného zlatavého zabarvení celého povrchu masa. Potom přidáme očištěnou a na drobné kostičky nakrájenou zeleninu, podlijeme vínem a malým množstvím vývaru a pod poklicí pomalu dusíme
cca 40 - 50 minut. Během dušení maso obracíme a podle potřeby podléváme vývarem. Téměř měkké maso přendáme do pekáče, potřeme ho rozpuštěným máslem a v předehřáté troubě ho krátce zapečeme při 200°C. Maso tím získá krásnou zlatavou barvu. Mezitím utřeme máslo s moukou a touto směsí zahustíme zeleninu a šťávu, ve které jsme maso dusili. Krátce povaříme.
Upečenou roládu vyjmeme z trouby, odstraníme provázek a po krátkém prochladnutí maso nakrájíme na plátky. Servírujeme na teplé talíře, polijeme šťávou se zeleninou a ozdobíme snítkou bylinek.
Jako přílohu doporučuji dušenou rýži, vařenou pohanku nebo brambory v různých úpravách.
Celková doba přípravy cca 1 ½ hodiny
6 – 8 porcí