Masová mozaika
Suroviny:
500 g libového vepřového boku
500 g vepřové plece
4 celá vejce
4 lžíce strouhanky
4 lžíce hladké mouky
1 lžíce mleté sladké papriky
5 stroužků česneku
1 lžička koření typu vegeta
mletý pepř, sůl
obal na tlačenku
Postup:
Vejce, sůl, mletý pepř, vegetu, mletou papriku, strouhanku, mouku a utřený česnek dobře prošleháme kovovou metlou. Přidáme maso, nakrájené na kostky cca1x1 cm. Promícháme a uložíme na nejméně dvě hodiny do chladu, nejlepší však přes noc.
Obal na tlačenku naplníme směsí, dobře zavážeme provázkem nebo režnou nití a pomalým varem vaříme 2 hodiny. Mírně prochladlou mozaiku nakrájíme na porce a podáváme s bramborovou kaší a zeleninou. Velmi dobře chutná také studená s chlebem nebo bílým pečivem.
Celková doba přípravy 3 hodiny bez doby potřebné k proležení masa
6 – 8 porcí
V tomto receptu využijeme maso trochu v jiné úpravě. Stojí za zkoušku si mozaiku připravit a ochutnat. Jistě se stane vítanou změnou v našem jídelníčku.
Je sympatické, že je výborná jak v teplé, tak i studené úpravě. Právě studená mozaika je dobrou změnou například při přípravě obložených mís. V kombinaci se zeleninou je pastvou i pro oči.