Masopustní koblihy

12.02.2015 23:08

Suroviny:

600 g hladké mouky

2 žloutky

30 g droždí

60 g rostlinného tuku

50 g moučkového cukru

1 vanilkový cukr

1 citrón

½ dl rumu

3 ½ - 4 dl mléka

sůl

meruňková marmeláda

moučkový cukr na posypání

olej na smažení

Postup:

Z několika lžic vlažného mléka, trochy mouky, droždí a lžičky cukru připravíme kvásek, který necháme na teplém místě vykynout. Do mísy prosejeme mouku a promícháme ji se solí. Přidáme nastrouhanou kůru z dobře omytého citrónu, vzešlý kvásek, žloutky, vlahý tuk, rum, moučkový i vanilkový cukr a vlažným mlékem zaděláme těsto. Mléko přiléváme postupně, těsto by mělo být husté asi jako na buchty. Dobře prodělané těsto je hladké a nechytá se vařečky ani mísy. Jeho povrch poprášíme moukou a pod ubrouskem ho na teplém místě necháme vykynout. Vykynuté těsto opět proděláme a necháme znovu kynout. Tento postup opakujeme ještě jednou. Z vykynutého těsta vykrajujeme polévkovou lžící kousky vážící 60–70 g. Na pomoučeném vále každý kousek rukama zaoblíme a necháme ještě kynout. V nádobě se silnějším dnem rozehřejeme olej, jehož hladina by měla dosahovat 10–15 cm. Koblihy vkládáme do oleje nejprve tou stranou, na které při kynutí ležely. Z každé strany smažíme cca 3 minuty. Osmažené koblihy necháme na papírových utěrkách vsáknout přebytečný tuk. Vychladlé je naplníme pomocí zdobičky dortů s dlouhým tenkým nástavcem. Marmeládu, kterou budeme koblihy plnit, rozmícháme a ochutíme malým množstvím rumu. Nakonec koblihy pocukrujeme.

 

Celková doba přípravy 4 hodiny, 80 ks