Masopustní koblihy
Suroviny:
600 g hladké mouky
2 žloutky
30 g droždí
60 g rostlinného tuku
50 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
1 citrón
½ dl rumu
3 ½ - 4 dl mléka
sůl
meruňková marmeláda
moučkový cukr na posypání
olej na smažení
Postup:
Z několika lžic vlažného mléka, trochy mouky, droždí a lžičky cukru připravíme kvásek, který necháme na teplém místě vykynout. Do mísy prosejeme mouku a promícháme ji se solí. Přidáme nastrouhanou kůru z dobře omytého citrónu, vzešlý kvásek, žloutky, vlahý tuk, rum, moučkový i vanilkový cukr a vlažným mlékem zaděláme těsto. Mléko přiléváme postupně, těsto by mělo být husté asi jako na buchty. Dobře prodělané těsto je hladké a nechytá se vařečky ani mísy. Jeho povrch poprášíme moukou a pod ubrouskem ho na teplém místě necháme vykynout. Vykynuté těsto opět proděláme a necháme znovu kynout. Tento postup opakujeme ještě jednou. Z vykynutého těsta vykrajujeme polévkovou lžící kousky vážící 60–70 g. Na pomoučeném vále každý kousek rukama zaoblíme a necháme ještě kynout. V nádobě se silnějším dnem rozehřejeme olej, jehož hladina by měla dosahovat 10–15 cm. Koblihy vkládáme do oleje nejprve tou stranou, na které při kynutí ležely. Z každé strany smažíme cca 3 minuty. Osmažené koblihy necháme na papírových utěrkách vsáknout přebytečný tuk. Vychladlé je naplníme pomocí zdobičky dortů s dlouhým tenkým nástavcem. Marmeládu, kterou budeme koblihy plnit, rozmícháme a ochutíme malým množstvím rumu. Nakonec koblihy pocukrujeme.
Celková doba přípravy 4 hodiny, 80 ks