Maso v pórkovém obalu
Suroviny:
4 plátky masa po cca 150 g (libové vepřové, krůtí nebo kuřecí)
1 menší pórek
1 žloutek
1 polévková lžíce plnotučné hořčice
1 polévková lžíce másla
1 polévková lžíce hladké mouky
špetka mletého pepře
sůl
3 polévkové lžíce oleje na opékání
Postup:
Maso naklepeme, osolíme a opepříme. Očištěný pórek nakrájíme na drobné čtverečky. V nádobě rozehřejeme máslo a pórek na něm asi 3 minuty podusíme.
Žloutek rozmícháme s hořčicí a touto směsí potřeme z jedné strany připravené plátky masa. Na to navršíme podušený pórek, trochu přitiskneme a poprášíme hladkou moukou. V pánvi nebo kastrolu rozehřejeme olej a připravené plátky masa v něm opečeme. Opékáme nejprve stranu s pórkem. Asi po pěti minutách maso obrátíme a opékáme z druhé strany také cca 5 minut. Pečeme pomalu do světle hnědého zbarvení.
Nejvhodnější přílohou jsou brambory v různých úpravách, ale výborné je i pečivo. Pokrm je vhodné doplnit zeleninovými saláty nebo nakládanou zeleninou.
Celková doba přípravy cca 30 minut
4 porce
Mám ráda zeleninu, je výborná jak syrová, tak se z ní dají vytvářet báječné teplé pokrmy. Pórek je mým kandidátem na dobré jídlo. Může nahradit cibuli, je totiž méně pálivý, je výtečný na salát, krásně ozdobí hotový pokrm, v neposlední řadě je senzační do pomazánek. Ať už je v syrové nebo vařené podobě, je velmi chutný a zdravý. Dnešní pokrm dá vyniknout lahodné kombinaci pórku a másla, chuť je podtržena pikantností hořčice. Myslím, že bude všem podle dnešního receptu chutnat.