Máslový řízek
Suroviny:
500 g předního telecího masa
30 g másla
1 vejce
3 housky nebo rohlíky
3 lžíce oleje
citrónová kůra
mletý pepř
muškátový květ
hladká mouka
mléko
vývar
Postup:
V mléce namočené pečivo a očištěné maso jemně umeleme. Přidáme vejce, sůl, mletý pepř, muškátový květ, kůru z chemicky neošetřeného citrónu a dobře promícháme. Z připravené hmoty tvoříme placičky, které na jedné straně obalíme v hladké mouce. Do pekáče s rozehřátým olejem naskládáme řízky pomoučenou stranou dolů a pečeme v troubě při cca 170°C. Během pečení řízky obrátíme a pečeme i po druhé straně. Hotové vyjmeme, tuk zaprášíme trochou mouky, slabě osmažíme a zalijeme vývarem. Vaříme do zhoustnutí. Do hotové šťávy nakonec přidáme čerstvé máslo.
Vhodnou přílohou jsou brambory v různých úpravách a zeleninové saláty.
Celková doba přípravy 1 ½ hodiny
4 – 6 porcí
K tomuto receptu bych chtěla podotknout, že je třeba kořenit s citem, žádné koření nesmí být dominantní. Máslový řízek má mít opravdu máslovou chuť, kterou podtrhuje čerstvé máslo ve šťávě. Koření u tohoto pokrmu jen decentně doplňuje chuť a vůni másla.
Stojí za to obětovat nějakou korunu navíc a máslový řízek připravit z telecího masa. Ono přední telecí není o mnoho dražší, než maso vepřové či hovězí.