Maškrta z Valašska
Suroviny:
4 vepřové kotlety (plátky krkovice) bez kosti o hmotnosti cca 150 g
50 g slaniny
1 lžíce sádla
150 g bílých fazolí
250 g kysaného zelí
1 cibule
2 stroužky česneku
100 ml sladké smetany
1 lžička mleté sladké papriky
1 lžíce hladké mouky
mletý pepř
sůl
Postup:
Přebrané fazole namočíme na několik hodin do vody a pak je uvaříme doměkka. Najemno nakrájenou slaninu rozškvaříme, přidáme nakrájenou cibuli, překrájené zelí a krátce ho podusíme. Naklepané kotlety opečeme na sádle, podlijeme malým množstvím vody a pod poklicí udusíme doměkka. Měkké maso vyjmeme, šťávu vysmahneme, zaprášíme paprikou a zalijeme smetanou, do které jsme rozkvedlali mouku, a povaříme. Do hotové omáčky vložíme uvařené fazole, podušené zelí, ochutíme česnekem, pepřem a solí. Maso vrátíme do omáčky a prohřejeme.
Příloha: vařené nebo pečené brambory
Celková doba přípravy: 1 ½ hodiny
4 porce
Když jsem před mnoha lety získala od své kamarádky tento recept, který se v jejich rodině dědí z matky na dceru, velice mě zajímalo, co znamená slovo maškrta. Na můj dotaz Lidka odpověděla: „Maškrta je maškrta, je to prostě něco moc dobrého.“ Dávám ji za pravdu, tento recept je opravdu výborný a já už vím, co slovo maškrta znamená: lahůdka čili velká dobrota.