Máselné vdolky
Suroviny:
500 g hladké mouky
1 vejce
300–350 ml mléka
1 lžička cukru
3 lžíce oleje
25 g droždí
sůl
70 g másla na potření
3 oloupaná a nastrouhaná jablka na náplň
moučkový cukr na posypání
Postup:
Do mísy prosejeme mouku a přidáme vykynutý kvásek, který jsme připravili z několika lžic vlažného mléka, droždí a cukru. Ve zbylém mléku rozmícháme olej a vejce, přilijeme k mouce, osolíme a zaděláme vláčné těsto, které dobře propracujeme. Povrch těsta posypeme moukou, přikryjeme ubrouskem a na teplém místě necháme zkynout.
Vál posypeme moukou, přendáme na něj vykynuté těsto, rozdělíme ho na 15–20 dílů a vytvoříme z nich placičky. Každou naplníme nastrouhanými jablky, zabalíme a zploštíme do tvaru vdolků. Přendáme je na pomaštěný plech a necháme je ještě asi 10 minut odpočinout.
Ve vyhřáté troubě je upečeme dozlatova. Ještě horké omastíme vlahým máslem a bohatě pocukrujeme. Podle chuti můžeme omastit a pocukrovat několikrát, aby to byly opravdu mastné vdolky. Vhodným nápojem k této krajové pochoutce je klasická melta.
Celková doba přípravy: 2hodiny
20 ks
Velmi oblíbené máselné vdolky pochází z jižního Plzeňska. U maškar v masopustním průvodu jsou rovnocenným pečivem jako tradiční koblihy.
Navíc: toto pečivo není smažené ale pečené, proto se tráví mnohem lehčeji.