Martinské rohlíčky
Suroviny:
Na těsto:
500 g polohrubé mouky
120 g másla
3 žloutky
70 g moučkového cukru
30 g droždí
250 ml mléka
1 citrón
sůl
Na nádivku:
150 ml vody nebo mléka
200 ml mletého máku
100 g cukru
1 lžička másla
2 lžíce strouhaného perníku
mletá skořice
mletý hřebíček
Postup:
Máslo utřeme s cukrem a se žloutky. Pak přidáme nastrouhanou kůru z dobře omytého citrónu, vykynutý kvásek, připravený z droždí, několika lžic vlažného mléka a trochy mouky, mouku, mléko a sůl. Zaděláme tužší těsto, které necháme na teplém místě vykynout. Vykynuté těsto přendáme na pomoučený vál a rozdělíme ho na tři stejné díly. Z každého vytvoříme bochánek, který vyválíme na kulatou placku, vysokou cca ½ cm. Každou placku nakrájíme na 8 stejných trojúhelníků. Na kratší stranu trojúhelníka dáme přiměřené množství makové nádivky a těsto stočíme od této strany s nádivkou ke špičce. Vytvarujeme rohlíčky, které přendáme na mírně pomaštěný plech, a necháme je ještě10 minut kynout. Pak je potřeme rozšlehaným vejcem a ve středně vyhřáté troubě pečeme dozlatova. Prochladlé rohlíčky pocukrujeme.
Příprava nádivky: Mletý mák uvaříme v mléku nebo ve vodě, osladíme a ochutíme mletým kořením. Je-li nádivka příliš řídká, zahustíme ji strouhaným perníkem a na závěr zjemníme máslem.
Celková doba přípravy: cca 3 hodiny
24 ks
V některých oblastech pekly hospodyně místo rohlíčků martinské podkovy. Těsto i nádivka byly stejné, jen se místo rohlíčků tvořily podkovy tak, že se rohlíčky vytvořily delší a zahnuly se do tvaru podkovy. Někdy se na koncích ještě nařízly.