Makový dort

25.09.2020 10:20

Suroviny:

140 g moučkového cukru

3 vejce

80 g másla

1 vanilkový cukr

140 g mletého máku

1 lžíce hladké mouky

1 lžíce rumu

3 lžíce červeného vína

1 lžička kypřicího prášku do pečiva

tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání nádoby

Na naplnění a ozdobení:

višňová marmeláda nebo švestková povidla

500 ml šlehačky

 

Postup:

Do pěny utřeme máslo se žloutky a moučkovým i vanilkovým cukrem. Pak přidáme mletý mák, mouku smíchanou s kypřicím práškem, rum a víno. Promícháme a nakonec lehce zapracujeme tuhý sníh z bílků. Dortovou formu vymastíme tukem a vysypeme hrubou moukou. Do připravené formy vlijeme těsto. Pečeme ve středně vyhřáté troubě cca 40 minut při 160 °C. Upečený korpus vyklopíme na podložku a necháme ho dokonale vychladnout. Poté ho podélně rozkrojíme, spodní díl potřeme višňovou marmeládou nebo naředěnými švestkovými povidly a na tento základ rozestřeme asi 1 cm vysokou vrstvu dotuha ušlehané šlehačky. Přiklopíme druhým plátem a na chviličku lehce zatížíme nebo jen přitiskneme rukou. Potom celý dort potřeme šlehačkou a ozdobíme podle své fantazie. Hotový dort necháme v chladničce důkladně ztuhnout.

 

Celková doba přípravy: 2 hodiny

1 ks

 

Jde o velmi starý prvorepublikový recept. Tento dort je něco jiného než obyčejný makovec. A protože se blíží 28. září, můžeme naše milé Václavy, Vašky, Vény a Venoušky překvapit netradičním dortem.