Makovec
Suroviny
250 hladké mouky
150 g moučkového cukru
50 g másla nebo rostlinného tuku
1 vejce
100 g mletého máku
250 ml mléka
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
3 hřebíčky
½ lžičky mleté skořice
tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
Postup:
Utřeme tuk s cukrem, přidáme vejce, mletý mák, vanilkový cukr, mleté hřebíčky a skořici a mouku, do které jsme promíchali prášek do pečiva. Přilijeme vlažné mléko a dobře promícháme. Těsto nalijeme do tukem vymazané a hrubou moukou vysypané formy nebo pekáče. Pečeme ve středně vyhřáté troubě cca 45 minut při 160°C.
Celková doba přípravy 1 hodina
Makovec býval nedílnou součástí sortimentu mléčných barů. Pamatuji si, že se prodával nakrájený na jednotlivé porce nebo v miskách či jiných formách z alobalu. Povrch býval „pocákán“ bílou polevou.
Báječně chutná s kakaem nebo teplým mlékem.