Makové řezy
Na těsto:
2 vejce
2 žloutky
1 kelímek moučkového cukru
1 kelímek mléka
1 kelímek pleje
2 kelímky hladké mouky
2 kelímky mletého máku 1 prášek do pečiva
sníh ze dvou bílků
Na krém:
300 ml mléka
3 lžíce hrubé mouky
150 g másla
150 g moučkového cukru
Na zvlhčení:
50 ml rumu
50 ml vody
Na polevu:
100 g čokolády na vaření
50 g ztuženého tuku
Postup:
Z uvedených surovin zpracujeme těsto, postup je stejný jako u bábovky. Upečeme na plechu s vyšším okrajem, předem vymazaným tukem a vysypaným hrubou moukou. Pečeme ve středně vyhřáté troubě při 180°C cca 20 minut. Vychladlé zvlhčíme zředěným rumem, potřeme krémem a polijeme čokoládou.
Příprava krému:
Z mléka a mouky uvaříme hustou kaši a necháme ji vychladnout. Cukr s máslem našleháme do pěny a vmícháme kaši.
Příprava polevy:
Ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu se ztuženým tukem.
Celková doba přípravy cca 2 hodiny
Maková semena jsou především významným zdrojem vápníku, kterého obsahují dokonce daleko více nežli mléko nebo sýry.
Jsou proto velmi důležitá při udržování zdraví našich kostí a zubů, pomáhají předcházet osteoporóze a zubnímu kazu.
Pozitivně působí také na svalovou a nervovou soustavu, kde napomáhají například ke zlepšení naší paměti.