Makové řezy

05.05.2016 23:01

Na těsto:

2 vejce

2 žloutky

1 kelímek moučkového cukru

1 kelímek mléka

1 kelímek pleje

2 kelímky hladké mouky

2 kelímky mletého máku 1 prášek do pečiva

sníh ze dvou bílků

Na krém:

300 ml mléka

3 lžíce hrubé mouky

150 g másla 

150 g moučkového cukru

Na zvlhčení:

50 ml rumu

50 ml vody

Na polevu:

100 g čokolády na vaření

50 g ztuženého tuku

 

Postup:

Z uvedených surovin zpracujeme těsto, postup je stejný jako u bábovky. Upečeme na plechu s vyšším okrajem, předem vymazaným tukem a vysypaným hrubou moukou. Pečeme ve středně vyhřáté troubě při 180°C cca 20 minut. Vychladlé zvlhčíme zředěným rumem, potřeme krémem a polijeme čokoládou.

Příprava krému:

Z mléka a mouky uvaříme hustou kaši a necháme ji vychladnout. Cukr s máslem našleháme do pěny a vmícháme kaši.

Příprava polevy:

Ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu se ztuženým tukem.

 

Celková doba přípravy cca 2 hodiny

 

Maková semena jsou především významným zdrojem vápníku, kterého obsahují dokonce daleko více nežli mléko nebo sýry.

Jsou proto velmi důležitá při udržování zdraví našich kostí a zubů, pomáhají předcházet osteoporóze a zubnímu kazu.

Pozitivně působí také na svalovou a nervovou soustavu, kde napomáhají například ke zlepšení naší paměti.