Makové řezy se švestkami a s marcipánem
Suroviny:
250 hladké mouky
150 g moučkového cukru
50 g másla
2 lžíce oleje
2 vejce
100 g mletého máku
250 ml mléka
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
špetka mletých hřebíčků
½ lžičky mleté skořice
citronová kůra
500 g dobře vyzrálých švestek
70 g mandlového marcipánu
hrst mandlových lupínků
tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
Postup:
Našleháme máslo s cukrem, potom přidáme olej a žloutky a opět šleháme do nadýchané pěny. Přidáme mletý mák, vanilkový cukr, mleté hřebíčky, skořici, citronovou kůru a mouku, do které jsme promíchali prášek do pečiva. Přilijeme vlažné mléko a dobře promícháme. Nakonec lehce mícháme tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme do tukem vymazané a hrubou moukou vysypané formy nebo pekáče. (Lze použít pečící papír.) Povrch těsta posypeme nahrubo nastrouhaným marcipánem, hustě poklademe vypeckovnými půlkami švestek a ty posypeme mandlovými lupínky. Pečeme ve středně vyhřáté troubě cca 45 minut při 160°C. Záleží na použité troubě.
Celková doba přípravy 1 ½ hodiny
Není nad klasiku. Švestky rozhodně do české kuchyně patří. Švestkové knedlíky, merenda, klevela, kynuté koláče se švestkami a drobenkou, to když člověk jen vysloví, hned se mu sbíhají sliny. A co česká povidla. Taková, jaká se dělají u nás, nenajdete nikde na světě. Už jsme si v naší relaci připravovali i buchty se švestkami a mákem, doubraveckou delikatesu. Právě mák a švestky to je kombinace nesmírně výborná. Když k tomu ještě přidáme marcipán a mandličky, tak je to moučník, který může konkurovat lecjakému slavnostnímu dortu. Alespoň podle mého. Zkuste dnešní recept a snad mě dáte za pravdu.