Makové řezy se švestkami a s marcipánem

20.09.2024 09:09

Suroviny:

250 hladké mouky

150 g moučkového cukru

50 g másla

2 lžíce oleje

2 vejce

100 g mletého máku

250 ml mléka

1 prášek do pečiva

1 vanilkový cukr

špetka mletých hřebíčků

½ lžičky mleté skořice

citronová kůra

500 g dobře vyzrálých švestek

70 g mandlového marcipánu

hrst mandlových lupínků

tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

 

Postup:

Našleháme máslo s cukrem, potom přidáme olej a žloutky a opět šleháme do nadýchané pěny. Přidáme mletý mák, vanilkový cukr, mleté hřebíčky, skořici, citronovou kůru a mouku, do které jsme promíchali prášek do pečiva. Přilijeme vlažné mléko a dobře promícháme. Nakonec lehce mícháme tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme do tukem vymazané a hrubou moukou vysypané formy nebo pekáče. (Lze použít pečící papír.) Povrch těsta posypeme nahrubo nastrouhaným marcipánem, hustě poklademe vypeckovnými půlkami švestek a ty posypeme mandlovými lupínky. Pečeme ve středně vyhřáté troubě cca 45 minut při 160°C. Záleží na použité troubě.

Celková doba přípravy 1 ½ hodiny

 

Není nad klasiku. Švestky rozhodně do české kuchyně patří. Švestkové knedlíky, merenda, klevela, kynuté koláče se švestkami a drobenkou, to když člověk jen vysloví, hned se mu sbíhají sliny. A co česká povidla. Taková, jaká se dělají u nás, nenajdete nikde na světě. Už jsme si v naší relaci připravovali i buchty se švestkami a mákem, doubraveckou delikatesu. Právě mák a švestky to je kombinace nesmírně výborná. Když k tomu ještě přidáme marcipán a mandličky, tak je to moučník, který může konkurovat lecjakému slavnostnímu dortu. Alespoň podle mého. Zkuste dnešní recept a snad mě dáte za pravdu.