Makové palačinky s vanilkovým krémem

22.05.2020 10:40

Suroviny:

500 ml mléka

200 g hladké mouky

70 g nemletého mákuMakové palačinky s vanilkovým krémem

Suroviny:

500 ml mléka

200 g hladké mouky

70 g nemletého máku

1 vanilkový cukr

1 lžička nastrouhané citronové kůry

2 lžíce oleje nebo rozpuštěného másla

1/2 lžičky prášku do pečiva

1 – 2 vejce (podle velikosti)

špetka soli

Na krém:

300 ml mléka

1 vanilkový puding

2 lžíce cukru

1 žloutek

70 g másla

podle chuti rum nebo rumová esence

 

olej na pečení a moučkový cukr na posypání

 

Postup:

Z uvedených surovin na těsto vypracujeme hladké řidší těsto, které necháme asi ½ hodiny odpočinout. Potom z něj upečeme tenké palačinky. Hotové potřeme nejprve višňovým džemem a na něj dáme vrstvu vanilkového krému. Palačinky buď srolujeme, nebo složíme do trojúhelníku. Před podáváním pocukrujeme.

Příprava krému:

Do mléka rozmícháme puding, cukr, přidáme máslo a za stálého míchání uvaříme. Nakonec vmícháme rum. Ještě teplým krémem plníme upečené palačinky.

Celková doba přípravy 1 hodina včetně doby potřebné k odpočinutím těsta

Cca 10 větších palačinek

 

Palačinka nikdy neurazí, ale dovede nadchnout. Což, jak doufám, potvrdí právě tento recept. Nemletý mák v těstě je velice dobrý, příjemně křupe a velmi lahodí v kombinaci vanilkového krému a višňové marmelády.


1 vanilkový cukr

1 lžička nastrouhané citronové kůry

2 lžíce oleje nebo rozpuštěného másla

1/2 lžičky prášku do pečiva

1 – 2 vejce (podle velikosti)

špetka soli

Na krém:

300 ml mléka

1 vanilkový puding

2 lžíce cukru

1 žloutek

70 g másla

podle chuti rum nebo rumová esence

 

olej na pečení a moučkový cukr na posypání

 

Postup:

Z uvedených surovin na těsto vypracujeme hladké řidší těsto, které necháme asi ½ hodiny odpočinout. Potom z něj upečeme tenké palačinky. Hotové potřeme nejprve višňovým džemem a na něj dáme vrstvu vanilkového krému. Palačinky buď srolujeme, nebo složíme do trojúhelníku. Před podáváním pocukrujeme.

Příprava krému:

Do mléka rozmícháme puding, cukr, přidáme máslo a za stálého míchání uvaříme. Nakonec vmícháme rum. Ještě teplým krémem plníme upečené palačinky.

Celková doba přípravy 1 hodina včetně doby potřebné k odpočinutím těsta

Cca 10 větších palačinek

 

Palačinka nikdy neurazí, ale dovede nadchnout. Což, jak doufám, potvrdí právě tento recept. Nemletý mák v těstě je velice dobrý, příjemně křupe a velmi lahodí v kombinaci vanilkového krému a višňové marmelády.