Makové palačinky s vanilkovým krémem
Suroviny:
500 ml mléka
200 g hladké mouky
70 g nemletého mákuMakové palačinky s vanilkovým krémem
Suroviny:
500 ml mléka
200 g hladké mouky
70 g nemletého máku
1 vanilkový cukr
1 lžička nastrouhané citronové kůry
2 lžíce oleje nebo rozpuštěného másla
1/2 lžičky prášku do pečiva
1 – 2 vejce (podle velikosti)
špetka soli
Na krém:
300 ml mléka
1 vanilkový puding
2 lžíce cukru
1 žloutek
70 g másla
podle chuti rum nebo rumová esence
olej na pečení a moučkový cukr na posypání
Postup:
Z uvedených surovin na těsto vypracujeme hladké řidší těsto, které necháme asi ½ hodiny odpočinout. Potom z něj upečeme tenké palačinky. Hotové potřeme nejprve višňovým džemem a na něj dáme vrstvu vanilkového krému. Palačinky buď srolujeme, nebo složíme do trojúhelníku. Před podáváním pocukrujeme.
Příprava krému:
Do mléka rozmícháme puding, cukr, přidáme máslo a za stálého míchání uvaříme. Nakonec vmícháme rum. Ještě teplým krémem plníme upečené palačinky.
Celková doba přípravy 1 hodina včetně doby potřebné k odpočinutím těsta
Cca 10 větších palačinek
Palačinka nikdy neurazí, ale dovede nadchnout. Což, jak doufám, potvrdí právě tento recept. Nemletý mák v těstě je velice dobrý, příjemně křupe a velmi lahodí v kombinaci vanilkového krému a višňové marmelády.
1 vanilkový cukr
1 lžička nastrouhané citronové kůry
2 lžíce oleje nebo rozpuštěného másla
1/2 lžičky prášku do pečiva
1 – 2 vejce (podle velikosti)
špetka soli
Na krém:
300 ml mléka
1 vanilkový puding
2 lžíce cukru
1 žloutek
70 g másla
podle chuti rum nebo rumová esence
olej na pečení a moučkový cukr na posypání
Postup:
Z uvedených surovin na těsto vypracujeme hladké řidší těsto, které necháme asi ½ hodiny odpočinout. Potom z něj upečeme tenké palačinky. Hotové potřeme nejprve višňovým džemem a na něj dáme vrstvu vanilkového krému. Palačinky buď srolujeme, nebo složíme do trojúhelníku. Před podáváním pocukrujeme.
Příprava krému:
Do mléka rozmícháme puding, cukr, přidáme máslo a za stálého míchání uvaříme. Nakonec vmícháme rum. Ještě teplým krémem plníme upečené palačinky.
Celková doba přípravy 1 hodina včetně doby potřebné k odpočinutím těsta
Cca 10 větších palačinek
Palačinka nikdy neurazí, ale dovede nadchnout. Což, jak doufám, potvrdí právě tento recept. Nemletý mák v těstě je velice dobrý, příjemně křupe a velmi lahodí v kombinaci vanilkového krému a višňové marmelády.