Maková roláda
Suroviny:
5 bílků
130 g cukru krupice
60 g mletého máku
60 g hladké mouky
několik kapek octa
Na krém:
250 g plnotučného tvarohu (z vaničky)
1 – 2 PL moučkového cukru
kůra z ½ citrónu
250 ml 40% smetany ke šlehání
100- 150 g pikantní zavařeniny
Postup:
Bílky, které použijeme by měly mít pokojovou teplotu. Nalijeme je do mísy, přidáme několik kapek octa a šleháme. Jakmile napění, za stálého šlehání postupně přidáváme cukr. Hmota získá hedvábný vzhled. Šleháme tak dlouho, až se utvoří tzv. měkké špičky, tzn., že se po vyndání metly špička sněhu mírně nahne. Potom lehce vmícháme mouku a naposledy mletý mák. Těsto rovnoměrně rozestřeme na plech vyložený pečícím papírem a zprudka upečeme při cca 180 – 200°C. (Podle použité trouby). Výška těsta je ¾ – 1 cm, doba pečení cca 7 minut. Upečený korpus má nazlátlou barvu a na dotek je měkký. Na upečený položíme čistý pečící papír, opatrně obrátíme a papír, na kterém jsme korpus pekli, stáhneme a necháme vystydnout. Není třeba hned stáček do rolády, toto těsto ani později, když je studené, nepopraská a krásně se s ním pracuje. Vychladlý korpus potřeme tenkou vrstvou pikantní marmelády, kterou necháme chvíli zaschnout. Nakonec 3/4 plochy namažeme krémem a sbalíme do tvaru rolády. Při rolování dobře utahujeme, abychom získali pěkný tvar moučníku. Zabalíme do alobalu a v lednici necháme ztuhnout. Nakonec roládu ozdobíme například zbylým krémem, ovocem nebo ji jen pocukrujeme.
Příprava krému: Tvaroh spolu s cukrem a citrónovou kůrou utřeme a nakonec lehce vmícháme do tuha ušlehanou šlehačku
Celková doba přípravy cca ½ hodiny (bez doby potřebné ke ztuhnutí)
1 ks
Minule jsem slíbila, že si upečeme něco dobrého z máku. Maková roláda není tak úplně známá, spíš mák používáme jako náplň do buchet nebo do makovce. Dnešní recept vypadá velmi honosně a náročně, ale není tomu tak. Jeho příprava je snadná a navíc je to moučník rychlý. Nutno ještě dodat, že mák je velmi zdravý a použitého cukru v uvedené roládě je úplné minimum. Takže dneska vlastně budeme mlsat zdravě.