Maďarský guláš
Suroviny:
400 g zadního hovězího masa
350 g vepřového plecka
2–3 cibule
mletá paprika
mletý pepř
70 g uzené slaniny
2 lžíce sádla
4 rajčata
3 papriky (z toho alespoň jedna pálivá)
vývar
sůl
1–2 lžíce polohrubé mouky
Postup:
Vepřové i hovězí maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky cca 2 x 2 cm. Oloupanou cibuli a slaninu nakrájíme na jemno. V kastrolu necháme vylít slaninu, přidáme sádlo a cibuli. V tomto základu orestujeme připravené hovězí maso. Zamícháme a na mírném ohni dusíme asi 30 minut. Pak přidáme nakrájené vepřové maso, osolíme, opepříme, posypeme mletou paprikou a dále dusíme 20 minut. Podle potřeby mícháme a podléváme vývarem. Když je maso téměř měkké, přidáme na proužky nakrájené očištěné papriky a oloupaná rajčata, nakrájená na kolečka. Opatrně a za stálého míchání přisypáváme mouku. Promícháme, podlijeme do požadované hustoty malým množstvím vývaru a povaříme 7 minut.
Příloha: dušená rýže nebo vařené brambory
Celková doba přípravy 2 hodiny
6–8 porcí
Klasický recept maďarské kuchyně. Více než o guláš se v našem případě jedná spíš o tokáň. A to proto, že je na zahuštění použitá mouka, která se v Maďarsku do guláše nepřidává. Ten vypadá spíš jako naše gulášová polévka. My si dnes však připravíme maďarský guláš po česku.