Loupáky s ořechovou náplní
Suroviny:
Na těsto:
500 g polohrubé mouky
120 g másla
3 žloutky
70 g moučkového cukru
30 g droždí
250 ml mléka
1 citrón
sůl
Na nádivku:
Na náplň:
200 g mletých vlašských ořechů
100 g strouhaného perníku nebo strouhanky
100 g medu
trochu mléka
1 lžička másla
mletá skořice
mletý hřebíček
Postup:
Máslo utřeme s cukrem a se žloutky. Pak přidáme nastrouhanou kůru z dobře omytého citrónu, vykynutý kvásek, připravený z droždí, několika lžic vlažného mléka a trochy mouky, mouku, mléko a sůl. Zaděláme tužší těsto, které necháme na teplém místě vykynout. Vykynuté těsto přendáme na pomoučený vál a rozdělíme ho na tři stejné díly. Z každého vytvoříme bochánek, který vyválíme na kulatou placku, vysokou cca ½ cm. Každou placku nakrájíme na 8 stejných trojúhelníků. Na nejkratší stranu dáme přiměřené množství ořechové nádivky a těsto stočíme od této strany s nádivkou ke špičce. Vytvarujeme rohlíčky, které přendáme na mírně pomaštěný plech, a necháme je ještě10 minut kynout. Pak je potřeme rozšlehaným vejcem a ve středně vyhřáté troubě pečeme dozlatova. Prochladlé rohlíčky pocukrujeme.
Příprava náplně: Nastrouhaný perník smícháme s mletými ořechy, mletým a prosetým kořením, zvlhčíme horkým mlékem, přidáme máslo, med a dobře promícháme.
Celková doba přípravy cca 3 hodiny 24 ks
Na tyhle rohlíčky byla specialistka naše teta Libuše. S božskou úctou a náramným uspokojením jsme je konzumovali jeden za druhým, a všichni přítomní. Padaly rovnou do ledvin. Zdálo se, že rohlíčky neubývají. Vůbec si nedovedu představit, kolik jich teta mívala vždy napečeno. Tuhle pochoutku leckdy vylepšila tím, že rohlíčky v tom nejširším místě pocákala čokoládovou polevou, jejíž chuť mám na jazyku dodnes. Bylo to v poválečné době, čokoláda na vaření nebyla, teta připravovala polevu z kakaa. Byla měkká, ale netekla a voněla rumem a trochu v ní „chroupal“ cukr.
Někdy bychom si ji mohli v tomto pořadu připravit, stejně tak jako fantastický štrúdl tety Libuše.
Tak ať nám chutná život.