Loupáky s ořechovou náplní

18.02.2016 18:02

Suroviny:

Na těsto:

500 g polohrubé mouky

120 g másla

3 žloutky

70 g moučkového cukru

30 g droždí

250 ml mléka

1 citrón

sůl

Na nádivku:

Na náplň:

200 g mletých vlašských ořechů

100 g strouhaného perníku nebo strouhanky

100 g medu

trochu mléka

1 lžička másla

mletá skořice

mletý hřebíček

Postup:

Máslo utřeme s cukrem a se žloutky. Pak přidáme nastrouhanou kůru z dobře omytého citrónu, vykynutý kvásek, připravený z droždí, několika lžic vlažného mléka a trochy mouky, mouku, mléko a sůl. Zaděláme tužší těsto, které necháme na teplém místě vykynout. Vykynuté těsto přendáme na pomoučený vál a rozdělíme ho na tři stejné díly. Z každého vytvoříme bochánek, který vyválíme na kulatou placku, vysokou cca ½ cm. Každou placku nakrájíme na 8 stejných trojúhelníků. Na nejkratší stranu dáme přiměřené množství ořechové nádivky a těsto stočíme od této strany s nádivkou ke špičce. Vytvarujeme rohlíčky, které přendáme na mírně pomaštěný plech, a necháme je ještě10 minut kynout. Pak je potřeme rozšlehaným vejcem a ve středně vyhřáté troubě pečeme dozlatova. Prochladlé rohlíčky pocukrujeme.

Příprava náplně: Nastrouhaný perník smícháme s mletými ořechy, mletým a prosetým kořením, zvlhčíme horkým mlékem, přidáme máslo, med a dobře promícháme.

 

Celková doba přípravy cca 3 hodiny    24 ks

Na tyhle rohlíčky byla specialistka naše teta Libuše. S božskou úctou a náramným uspokojením jsme je konzumovali jeden za druhým, a všichni přítomní. Padaly rovnou do ledvin. Zdálo se, že rohlíčky neubývají. Vůbec si nedovedu představit, kolik jich teta mívala vždy napečeno.  Tuhle pochoutku leckdy vylepšila tím, že rohlíčky v tom nejširším místě pocákala čokoládovou polevou, jejíž chuť mám na jazyku dodnes. Bylo to v poválečné době, čokoláda na vaření nebyla, teta připravovala polevu z kakaa. Byla měkká, ale netekla a voněla rumem a trochu v ní „chroupal“ cukr.

Někdy bychom si ji mohli v tomto pořadu připravit, stejně tak jako fantastický štrúdl tety Libuše.

Tak ať nám chutná život.