Losos vařený v páře s rybízovou omáčkou a černými špagetami
Suroviny:
4 plátky lososa po cca 150 g
1 lžíce olivového oleje
několik lístků čerstvé šalvěje
mletý pepř
citrónová šťáva
sůl
Na omáčku:
100 g rybízové marmelády
2 lžíce dobrého červeného vína
1 lžíce čerstvě strouhaného křenu
špetka muškátového květu
špetka skořice
1 nepříliš plná lžíce plnotučné hořčice
sůl
400 g černých sépiových špaget (spaghetti septa)
Postup:
Omyté a osušené plátky lososa osolíme, opepříme, posypeme najemno nakrájenou šalvějovými lístky a zakapeme olejem. V chladu necháme několik hodin marinovat. Po této době uvaříme marinované porce ryby v páře. Pod poklicí vaříme cca 10 – 15 minut. Během doby potřebné k uvaření ryby připravíme omáčku.
Příprava omáčky: Rybízovou marmeládu rozředíme vínem, okořeníme skořicí, muškátovým květem osolíme, přidáme hořčici, křen a dobře promícháme. Nevaříme, příprava je za studena.
Sépiové špagety uvaříme podle návodu. Vařené a scezené rozdělíme na talíře spolu s lososem a rybízovou omáčkou. Zdobíme podle vlastní fantazie. Velice chutný a dobře vypadající pokrm, který se hodí též pro slavnostnější příležitosti.
Místo sépiových špaget lze použít i jiné přílohy, například na různé způsoby připravené brambory.
Celková doba přípravy cca 40 minut (bez doby potřebné k marinování)
4 porce
Pro dnešní recept jsem vybrala přípravu pokrmu v páře. Je jedno, zda použijeme parní hrnec nebo obyčejný pařák, používaný v kuchyni třeba na napařování knedlíků. Příprava pokrmů v páře je velmi šetrná a použité suroviny si zachovají vynikající chuť, jsou šťavnaté a barva je svěží. Poznáme to dobře například na barvě zeleniny a i na dnes uvedeném pokrmu. Navíc, jídla vařená v pářenou jsou rychleji uvařená a zachovají si více vitaminů a výživných látek.
Ještě malá poznámka na závěr:
Černé sépiové špagety lze bez problému zakoupit v Oddělení cizokrajných kuchyní v různých obchodních řetězcích.