Losos vařený v páře s rybízovou omáčkou a černými špagetami

15.05.2020 10:01

 Suroviny:

4 plátky lososa po cca 150 g

1 lžíce olivového oleje

několik lístků čerstvé šalvěje

mletý pepř

citrónová šťáva

sůl

Na omáčku:

100 g rybízové marmelády

2 lžíce dobrého červeného vína

1 lžíce čerstvě strouhaného křenu

špetka muškátového květu

špetka skořice

1 nepříliš plná lžíce plnotučné hořčice

sůl

400 g černých sépiových špaget (spaghetti septa)

Postup:

Omyté a osušené plátky lososa osolíme, opepříme, posypeme najemno nakrájenou šalvějovými lístky a zakapeme olejem. V chladu necháme několik hodin marinovat. Po této době uvaříme marinované porce ryby v páře. Pod poklicí vaříme cca 10 – 15 minut.  Během doby potřebné k uvaření ryby připravíme omáčku.

Příprava omáčky: Rybízovou marmeládu rozředíme vínem, okořeníme skořicí, muškátovým květem osolíme, přidáme hořčici, křen a dobře promícháme. Nevaříme, příprava je za studena.

Sépiové špagety uvaříme podle návodu. Vařené a scezené rozdělíme na talíře spolu s lososem a rybízovou omáčkou. Zdobíme podle vlastní fantazie. Velice chutný a dobře vypadající pokrm, který se hodí též pro slavnostnější příležitosti.

Místo sépiových špaget lze použít i jiné přílohy, například na různé způsoby připravené brambory.

 

Celková doba přípravy cca 40 minut (bez doby potřebné k marinování)

4 porce

 

Pro dnešní recept jsem vybrala přípravu pokrmu v páře. Je jedno, zda použijeme parní hrnec nebo obyčejný pařák, používaný v kuchyni třeba na napařování knedlíků. Příprava pokrmů v páře je velmi šetrná a použité suroviny si zachovají vynikající chuť, jsou šťavnaté a barva je svěží. Poznáme to dobře například na barvě zeleniny a i na dnes uvedeném pokrmu.  Navíc, jídla vařená v pářenou jsou rychleji uvařená a zachovají si více vitaminů a výživných látek.

Ještě malá poznámka na závěr:

Černé sépiové špagety lze bez problému zakoupit v Oddělení cizokrajných kuchyní v různých obchodních řetězcích.