Losos pečený s rybízovou omáčkou

06.09.2012 11:05

 

Suroviny:

 

900 g čerstvých filetů mořského lososa

1 lžíce olivového oleje

mletý pepř

citrónová šťáva

sůl

olej na pečení

 

Na omáčku:

150 g rybízové marmelády

cca ½ dl kvalitního červeného vína

1 lžíce strouhaného křenu

špetka skořice

špetka nastrouhaného muškátového květu

1 lžíce plnotučné hořčice

sůl

 

Postup:

Omyté a osušené filety lososa nakrájíme na porce, osolíme, opepříme, pokapeme olejem a citrónovou šťávou a necháme několik minut odležet.

V pánvi rozpálíme olej a připravené odleželé plátky lososa opečeme z každé strany

 5 - 7 minut. Upečené porce přendáme na teplou mísu a podáváme přelité rybízovou omáčkou.

 

Příprava omáčky:

Rybízovou marmeládu rozředíme vínem, okořeníme skořicí, muškátovým květem, osolíme, přidáme hořčici, křen a promícháme. Nevaříme, promícháme za studena.

 

Příloha: vařené brambory, smažené brambory, bramborové hranolky, bramborové krokety apod.

 

6 porcí

Celková doba přípravy cca 30 minut