Lišácká hovězí pečeně
Suroviny:
1 kg hovězího masa (květová špička, roštěnec, hrudí vcelku..)
1 velká cibule
50 g slaniny
sádlo na opékání
2 x 30 g másla
divoké koření (10 kuliček pepře, 5 kuliček nového koření, 2 bobkové listy)
500 g čerstvých lišek
50 g slaniny
špetka kmínu
sůl, mletý pepř
cca 400 ml silného vývaru, petrželka, několik lžic tmavé jíšky
Postup:
Očištěné a případně odblaněné maso protkneme klínky slaniny, je – li potřeba, tak ho svážeme provázkem do vzhledného tvaru. Takto připravené maso prudce opečeme ze všech stran v rozpáleném sádle. Pak ho vyjmeme, osolíme a opepříme. Cibuli nakrájíme a do světle hněda ji opečeme ve výpeku. Pak zpět vložíme maso, podlijeme vývarem a v troubě pod poklicí dusíme do měkka. To trvá podle druhu použitého masa cca 2 – 3 hodiny. Během pečení maso obracíme, přeléváme vypečenou šťávou a podle potřeby podléváme vývarem. Z měkkého masa odstraníme provázek a nakrájíme ho na plátky o síle cca 1 cm. Z výpeku vyjmeme koření a šťávu propasírujeme nebo rozmixujeme. Podle uvážení můžeme zahustit tmavou jíškou a vývarem doplníme na požadované množství a hustotu. Zjemníme máslem a chvíli povaříme.
Druhou část slaniny nakrájíme na kostičky a rozškvaříme. Pak přidáme očištěné lišky. Větší nakrájíme na menší kousky, malé můžeme ponechat vcelku. Osolíme, okořeníme malým množstvím kmínu a mletým pepřem a pod poklicí dusíme do měkka. Vzniklou tekutiny vydusíme. Na závěr přidáme malý kousek másla a vmícháme nakrájenou petrželku.
Nakrájenou pečeni přelijeme šťávou, a na každou porci navršíme podušené lišky.
Příloha: dušená rýže, jemný žemlový knedlík, brambory v různých úpravách, těstoviny, zeleninové saláty
celková doba přípravy 3- 4 hodiny
6-8 porcí
Prý rostou, a lišek je podle slov některých houbařů celkem dostatek. V dnešním receptu si v kuchyni pohrajeme s přípravou delší dobu, než je v této relaci zvykem, ale výsledek stojí za to. Sváteční oběd provoní celý byt a rodina i hosté si zajisté pochutnají.