Linecké pečivo - originální recept – rakouská kuchyně

21.08.2014 08:11

 

Suroviny:

Na těsto:

400 g hladké mouky

270 g másla

140 g moučkového cukru

3 žloutky

Na potření: 1 bílek

Na posypání: 70 g hrubého krystalu, 70 g oloupaných, nahrubo nakrájených mandlí

Na slepení: 200 g malinové marmelády

 

Postup:

Do proseté mouky přidáme změklé máslo, cukr, žloutky a vypracujeme těsto, které necháme v chladu nejméně 1 hodinu odpočinout. Potom na vále poprášeném moukou z těsta vyválíme plát silný asi 3 mm a vykrajujeme z něj kolečka o průměru 3 – 5 cm. Polovinu koleček potřeme bílkem a posypeme krystalem a mandlemi. Ve středně teplé troubě pečeme 10 – 15 minut. Upečená vychladlá kolečka slepujeme tak, že spodní hladké kolečko potřeme marmeládou a přiklopíme kolečkem posypaným.

Poznámka: Z tohoto těsta lze připravit větší koláčky v průměru cca 8 cm. V tom případě má vrchní koláček vykrojený otvor, kterým je vidět marmeláda, u tohoto typu - meruňková.

Můžeme připravovat i různé tvary cukroví, rozmanité náplně a polevy.