Linecké medové koláčky
Suroviny:
Na těsto:
500 g hladké mouky
200 g práškového cukru
200 g másla
100 g tekutého medu
1 vejce
1 kávová lžička jedlé sody
1 citron (kůra)
Na krém:
250 g změklého másla
3 natvrdo vařené žloutky
100 g práškového cukru
3 lžíce rumu
3 lžíce slazeného kondenzovaného mléka
100 g mletých vlašských ořechů
čokoládová poleva
Postup:
Z uvedených surovin vypracujeme těsto a necháme půl hodiny v chladu odpočinout. Potom ho vyválíme na tloušťku cca 3 mm a vykrajujeme kolečka o průměru cca 3- cm. Pečeme ve středně vyhřáté troubě do zrůžovění. Vychladlá kolečka slepujeme k sobě krémem a poléváme čokoládou. Zdobíme podle své fantazie. Doba potřebná k rozložení je cca 5 dní.
Příprava krému: Natvrdo vařené žloutky nastrouháme a společně s cukrem a máslem našleháme do pěny. Pak přidáme kondenzované mléko, rum a mleté ořechy. Vše smícháme a máme krém připravený k plnění.
Celková doba přípravy cca 3 hodiny
cca 120 ks
Podle mého odhadu může být tento recept starý víc, jak 150 let. Mám ho od pratety mého otce, a ta se narodila kolem roku 1880. Koláčky můžeme plnit různými krémy, marmeládami, či je nemusíme ani slepovat, ale před pečením je potřeme rozšlehaným vejcem a ozdobíme třeba mandlí. Záleží na fantazii a možnostech. Ovšem plněné uvedeným krémem, předčí jen málokteré pečivo.