Linecké medové koláčky

18.12.2020 08:52

Suroviny:

Na těsto:

500 g hladké mouky

200 g práškového cukru

200 g másla

100 g tekutého medu

1 vejce

1 kávová lžička jedlé sody

1 citron (kůra)

Na krém:
250 g změklého másla

3 natvrdo vařené žloutky

100 g práškového cukru

3 lžíce rumu

3 lžíce slazeného kondenzovaného mléka

100 g mletých vlašských ořechů

čokoládová poleva

Postup:

Z uvedených surovin vypracujeme těsto a necháme půl hodiny v chladu odpočinout. Potom ho vyválíme na tloušťku cca 3 mm a vykrajujeme kolečka o průměru cca 3- cm. Pečeme ve středně vyhřáté troubě do zrůžovění. Vychladlá kolečka slepujeme k sobě krémem a poléváme čokoládou. Zdobíme podle své fantazie. Doba potřebná k rozložení je cca 5 dní.

Příprava krému: Natvrdo vařené žloutky nastrouháme a společně s cukrem a máslem našleháme do pěny. Pak přidáme kondenzované mléko, rum a mleté ořechy. Vše smícháme a máme krém připravený k plnění.

 

Celková doba přípravy cca 3 hodiny

cca 120 ks

 

Podle mého odhadu může být tento recept starý víc, jak 150 let. Mám ho od pratety mého otce, a ta se narodila kolem roku 1880. Koláčky můžeme plnit různými krémy, marmeládami, či je nemusíme ani slepovat, ale před pečením je potřeme rozšlehaným vejcem a ozdobíme třeba mandlí. Záleží na fantazii a možnostech. Ovšem plněné uvedeným krémem, předčí jen málokteré pečivo.