Linecké koláčky vídeňské
Na těsto:
400 g hladké mouky
270 g másla
140 g moučkového cukru
3 žloutky
Na potření: 1 bílek
Na posypání: 70 g hrubého krystalu, 70 g oloupaných, nahrubo nakrájených mandlí
Na slepení: 200 g malinové marmelády
Postup:
Do proseté mouky přidáme změklé máslo, cukr, žloutky a vypracujeme těsto, které necháme v chladu nejméně 1 hodinu odpočinout. Potom na vále poprášeném moukou z těsta vyválíme plát silný asi 3 mm a vykrajujeme z něj kolečka o průměru 3 – 5 cm. Polovinu koleček potřeme bílkem a posypeme krystalem a mandlemi. Ve středně teplé troubě pečeme 10 – 15 minut. Upečená vychladlá kolečka slepujeme tak, že spodní hladké kolečko potřeme marmeládou a přiklopíme kolečkem posypaným.
Poznámka: Toto těsto můžeme použít k přípravě různých tvarů, můžeme používat rozmanité náplně a polevy.
Doba potřebná ke změknutí pečiva: 5 dnů
Pro dnešní recept jsem sáhla do rakouské kuchyně. Jejich „linecké „ je téměř totožné s tím, které pečeme u nás. Ale vyzkoušet se má leccos. Tak zapněme troubu a pojďme péct, ať nám to jde pěkně od ruky.