Letní karbanátky

16.08.2024 09:16

 

Suroviny:

½ středně velkého květáku

2 mrkve

½ menšího pórku

plátek celeru nebo 1 stonek řapíkatého

100 g hrášku (čerstvý, mražený, sterilovaný)

2 vejce

70 g slaniny

120 g tvrdého uzeného sýra

svazek bylinek (bazalka, petrželka, pažitka, libeček, šalvěj, rozmarýn,...)

sůl, mletý pepř

strouhanka

olej na smažení

 

Postup:

V páře nebo ve slané vodě uvařený květák necháme vychladnout. Potom ho rozmačkáme, přidáme k němu syrovou zeleninu. Nahrubo nastrouhané mrkve, najemno nakrájený celer, pórek, a bylinky, naposledy okapaný hrášek. Když použijeme hrášek čerstvý, použijeme ho také syový. Slaninu nakrájíme na kostičky, sýr nahrubo nastrouháme a spolu s vejci přidáme ke směsi. Osolíme, opeříme a dobře promícháme. Podle potřeby můžeme zahustit trochou strouhanky. Směs necháme chvilku proležet a pak z ní vytvarujeme karbanátky, které smažíme v rozpáleném oleji do zlatova. Před smažením je obalíme ve strouhance.

Podáváme s brambory v různých úpravách, obložené čerstvou zeleninou.

 

Celková doba přípravy cca 1 ½ hodiny

12 ks

 

Báječný rychlý, jednoduchý a snadný oběd, vhodný pro tyto horké lení dny. Nemusíme dlouho stát u sporáku a svému tělu dodáme vitamíny a minerály a hlavně vitalitu. Po takovém obědě nebudeme mít těžký žaludek a přece se dobře zasytíme. Když vynecháme slaninu, bude tento pokrm vhodný i pro vegetariány.