Letní karbanátky
Suroviny:
½ středně velkého květáku
2 mrkve
½ menšího pórku
plátek celeru nebo 1 stonek řapíkatého
100 g hrášku (čerstvý, mražený, sterilovaný)
2 vejce
70 g slaniny
120 g tvrdého uzeného sýra
svazek bylinek (bazalka, petrželka, pažitka, libeček, šalvěj, rozmarýn,...)
sůl, mletý pepř
strouhanka
olej na smažení
Postup:
V páře nebo ve slané vodě uvařený květák necháme vychladnout. Potom ho rozmačkáme, přidáme k němu syrovou zeleninu. Nahrubo nastrouhané mrkve, najemno nakrájený celer, pórek, a bylinky, naposledy okapaný hrášek. Když použijeme hrášek čerstvý, použijeme ho také syový. Slaninu nakrájíme na kostičky, sýr nahrubo nastrouháme a spolu s vejci přidáme ke směsi. Osolíme, opeříme a dobře promícháme. Podle potřeby můžeme zahustit trochou strouhanky. Směs necháme chvilku proležet a pak z ní vytvarujeme karbanátky, které smažíme v rozpáleném oleji do zlatova. Před smažením je obalíme ve strouhance.
Podáváme s brambory v různých úpravách, obložené čerstvou zeleninou.
Celková doba přípravy cca 1 ½ hodiny
12 ks
Báječný rychlý, jednoduchý a snadný oběd, vhodný pro tyto horké lení dny. Nemusíme dlouho stát u sporáku a svému tělu dodáme vitamíny a minerály a hlavně vitalitu. Po takovém obědě nebudeme mít těžký žaludek a přece se dobře zasytíme. Když vynecháme slaninu, bude tento pokrm vhodný i pro vegetariány.