Letní bramborový salát
Suroviny:
750 g brambor
2 nakládané okurky
1 cibule
1 svazek ředkviček
1 vejce uvařené natvrdo
pažitka
Na zálivku:
1 nepříliš plná lžíce plnotučné hořčice
3 lžíce vinného nebo jablečného octa
2 lžíce kvalitního oleje
1 lžička cukru
mletý pepř
sůl
Postup:
Omyté brambory uvaříme ve slupce doměkka. Studené oloupeme a spolu s okurkami, očištěnými ředkvičkami a cibulí nakrájíme na plátky. Vše smícháme a zalijeme zálivkou připravenou z uvedených surovin, které v hrnku rozkvedláme. Salát lehce promícháme a necháme rozležet. Před podáváním posypeme povrch salátu nahrubo nastrouhaným natvrdo uvařeným vejcem a nakrájenou pažitkou.
Podáváme k pečenému masu, rybám, řízkům, minutkám, …
Celková doba přípravy 1 hodina
6 porcí
Lahodný salát připravíme též ze stejného dílu vařených brambor a křehkých jablíček, které jsme předem oloupali, odstranili jádřince a nakrájeli na plátky. Vynecháme cibuli a ostatní postup je stejný.