Lesní závitky
Suroviny:
4 plátky zadního hovězího masa po cca 150 g
1 cibule,
50 g slaniny
mletý pepř
sůl
hovězí vývar
1 lžíce kaparů
Na zahuštění:
1 lžíce hladké mouky
1 lžíce másla
Na nádivku:
200 g čerstvých hub
50 g slaniny
1 malá cibule
1 lžíce másla
2 vejce
sůl
Postup:
Plátky masa otřeme vlhkou utěrkou, naklepeme je, osolíme, opepříme a potřeme připravenou náplní. Náplní pokryjeme jen ¾ plochy masa. Pevně svineme a ovážeme nití. Slaninu, nakrájenou na drobné kostičky, rozškvaříme a necháme na ní zesklovatět nakrájenou cibuli. Do tohoto základu vložíme připravené závitky, podlijeme je trochou vývaru a pod poklicí dusíme doměkka. To trvá cca 1 hodinu. Během dušení maso obracíme a podle potřeby podléváme vývarem. Měkké maso vyjmeme, odstraníme z něj nitě a uložíme na teplém místě. Máslo smícháme s hladkou moukou a touto směsí zahustíme vysmahnutou šťávu z masa. Podle potřeby naředíme vývarem a necháme 3 minuty povařit. Na závěr do omáčky přidáme nadrobno nakrájené kapary.
Příprava nádivky: Na másle zpěníme jemně nakrájenou cibuli, přidáme
na drobné kostičky nakrájenou slaninu a na tenké plátky nakrájené houby. Osolíme, opepříme a krátce podusíme. Když jsou houby měkké, vlijeme rozšlehaná vejce, zamícháme a vejce necháme ztuhnout. Je-li náplň příliš hustá, přidáme 1 lžíci vývaru.
Příloha: dušená rýže, vařené brambory, kynuté nebo bramborové knedlíky, kompoty, čerstvá zelenina
Celková doba přípravy cca 1 ½ hodiny
4 porce
V této době jsou lesy plné hub. Co však s nimi, když už máme houbovky, smaženice a houbových řízků až nad hlavu? Nasušeno máme do zásoby, hříbků naložených do octa je na zimu také dost. Určitě se rodině zavděčíte, když připravíte lesní závitky. Bude to příjemná změna.