Lesní závitky

11.10.2019 22:46

Suroviny:

4 plátky zadního hovězího masa po cca 150 g

1 cibule,

50 g slaniny

mletý pepř

sůl

hovězí vývar

1 lžíce kaparů

Na zahuštění:

1 lžíce hladké mouky

1 lžíce másla

Na nádivku:

200 g čerstvých hub

50 g slaniny

1 malá cibule

1 lžíce másla

2 vejce

sůl

 

Postup:

Plátky masa otřeme vlhkou utěrkou, naklepeme je, osolíme, opepříme a potřeme připravenou náplní. Náplní pokryjeme jen ¾ plochy masa. Pevně svineme a ovážeme nití. Slaninu, nakrájenou na drobné kostičky, rozškvaříme a necháme na ní zesklovatět nakrájenou cibuli. Do tohoto základu vložíme připravené závitky, podlijeme je trochou vývaru a pod poklicí dusíme doměkka. To trvá cca 1 hodinu. Během dušení maso obracíme a podle potřeby podléváme vývarem. Měkké maso vyjmeme, odstraníme z něj nitě a uložíme na teplém místě. Máslo smícháme s hladkou moukou a touto směsí zahustíme vysmahnutou šťávu z masa. Podle potřeby naředíme vývarem a necháme 3 minuty povařit. Na závěr do omáčky přidáme nadrobno nakrájené kapary.

Příprava nádivky: Na másle zpěníme jemně nakrájenou cibuli, přidáme

na drobné kostičky nakrájenou slaninu a na tenké plátky nakrájené houby. Osolíme, opepříme a krátce podusíme. Když jsou houby měkké, vlijeme rozšlehaná vejce, zamícháme a vejce necháme ztuhnout. Je-li náplň příliš hustá, přidáme 1 lžíci vývaru.

Příloha: dušená rýže, vařené brambory, kynuté nebo bramborové knedlíky, kompoty, čerstvá zelenina

 

Celková doba přípravy cca 1 ½ hodiny

4 porce

 

V této době jsou lesy plné hub. Co však s nimi, když už máme houbovky, smaženice a houbových řízků až nad hlavu? Nasušeno máme do zásoby, hříbků naložených do octa je na zimu také dost. Určitě se rodině zavděčíte, když připravíte lesní závitky. Bude to příjemná změna.