Lehký moučník s jablečným pyré a ostružinami

22.10.2015 20:08

Suroviny na korpus:

6 vajec

180 jemného moučkového cukru

240 g polohrubé mouky

2 lžíce rumu

 

tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání

Suroviny na pyré:

750 g oloupaných jablek

1 vanilkový cukr

bílé víno na podlití

hrst rozinek

1 lžíce čerstvého másla

 

250 g čerstvých nebo mražených ostružin

200 ml smetany ke šlehání

 

Postup přípravy korpusu:

Nejprve oddělíme žloutky od bílků. Aby žloutky nezaschly, pokapeme je rumem. Z bílků připravíme tuhý sníh, do kterého po částech zašleháme cukr. Do dobře vyšlehaného sněhu zlehka vmícháme žloutky i s rumem. Pak do této hmoty velmi zlehka a po částech vmícháme mouku. Těsto vlijeme do tukem vymazané a hrubou moukou vysypané formy nebo pekáče a ve středně vyhřáté troubě pečeme při 160 °C cca 45 minut. Vychladlý korpus nakrájíme na porce, pocukrujeme a ke každé porci přidáme část pyré, ozdobíme ušlehanou šlehačkou a posypeme ostružinami.

 

Celková doba přípravy: 1 ½ hodiny

 

Příprava pyré:

Oloupaná a jádřinců zbavené jablka nakrájíme na čtvrtiny nebo osminky, vložíme do nádoby, podlijeme malým množstvím bílého vína, zasypeme vanilkovým cukrem a pod pokličkou rozdusíme. Poté stáhneme z tepelného zdroje, přidáme máslo a metlou rozšleháme na jemné pyré.

 

Celková doba přípravy cca 25 minut 

 

V období, kdy dozrála jablka, jistě oceníme méně tradiční moučník, než jsou záviny a koláče. Lehký piškot v kombinaci s jemným, neslazeným  jablečným pyré a lahodnou šlehačkou, podtržené pikantními ostružinami, to je harmonický akord chutí.