Lehký moučník s jablečným pyré a ostružinami
Suroviny na korpus:
6 vajec
180 jemného moučkového cukru
240 g polohrubé mouky
2 lžíce rumu
tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání
Suroviny na pyré:
750 g oloupaných jablek
1 vanilkový cukr
bílé víno na podlití
hrst rozinek
1 lžíce čerstvého másla
250 g čerstvých nebo mražených ostružin
200 ml smetany ke šlehání
Postup přípravy korpusu:
Nejprve oddělíme žloutky od bílků. Aby žloutky nezaschly, pokapeme je rumem. Z bílků připravíme tuhý sníh, do kterého po částech zašleháme cukr. Do dobře vyšlehaného sněhu zlehka vmícháme žloutky i s rumem. Pak do této hmoty velmi zlehka a po částech vmícháme mouku. Těsto vlijeme do tukem vymazané a hrubou moukou vysypané formy nebo pekáče a ve středně vyhřáté troubě pečeme při 160 °C cca 45 minut. Vychladlý korpus nakrájíme na porce, pocukrujeme a ke každé porci přidáme část pyré, ozdobíme ušlehanou šlehačkou a posypeme ostružinami.
Celková doba přípravy: 1 ½ hodiny
Příprava pyré:
Oloupaná a jádřinců zbavené jablka nakrájíme na čtvrtiny nebo osminky, vložíme do nádoby, podlijeme malým množstvím bílého vína, zasypeme vanilkovým cukrem a pod pokličkou rozdusíme. Poté stáhneme z tepelného zdroje, přidáme máslo a metlou rozšleháme na jemné pyré.
Celková doba přípravy cca 25 minut
V období, kdy dozrála jablka, jistě oceníme méně tradiční moučník, než jsou záviny a koláče. Lehký piškot v kombinaci s jemným, neslazeným jablečným pyré a lahodnou šlehačkou, podtržené pikantními ostružinami, to je harmonický akord chutí.