Lahodný višňový likér
Suroviny:
všeho uvádím přibližně
1,5 kg višní
1 kg pískového cukru
1 l pálenky (rum, slivovice, ovocná pálenka…)
Postup:
Omyté višně necháme volně na vzduchu oschnout. Poté je vložíme do lahví a postupně prosypáváme cukrem, kterým nešetříme. Višně dáme až po hrdlo lahví. Ty pak dobře uzavřeme a po dobu 21 - 28 dnů ji vystavujeme slunci. Nejlepší je umístit láhev za okno. V prvních dnech dochází k bouřlivému kvašení, a proto občas otevřeme lahev a vzniklý přetlak odpustíme. Po uplynutí této doby doplníme lahve alkoholem do původního obsahu. Necháme ještě několik dnů pracovat a pak likér přelijeme do menších lahví, dobře uzavřeme a uložíme do temna. Většinou bývá likér naprosto čistý a není potřeba ho filtrovat. Ale to záleží na okolnostech.
Zbylé višně uzavřeme do sklenic a budou se hodit na ozdobu pohárů, pudinků a jiných dezertů. Ale pozor na to, kdyby výše jmenované konzumovaly děti. Višně, které po přípravě likéru zůstaly, obsahují dost alkoholu.
Několik těchto „likérových višní“ můžeme vložit i do skleničky s likérem. Vypadají v něm velmi hezky. Vydrží dlouho, aniž bychom je museli jakkoliv konzervovat.
S přípravou receptu jsem začala vloni, kdy jsem zdokumentovala přípravu likéru. Když byl hotový, tak už bylo dávno po višních a tam jsem si dovolila jeho přípravu předložit letos, čas višní se blíží! Ještě malá poznámka na závěr: stejným způsobem lze připravit i likér borůvkový, či ostružinový.