Kynuté těsto (pro každého podle chuti)
Suroviny:
350 g polohrubé mouky
250 g hladké mouky
100 g moučkového cukru
40 g droždí
250 ml mléka
100 ml oleje
2 vejce
špetka strouhaného muškátového oříšku
citrónová kůra
sůl
Postup:
Z droždí, 1 lžíce cukru, 4 lžic mouky a 5 lžic vlažného mléka připravíme kvásek, který necháme na teplém místě zkynout.
Do mísy prosejeme mouku, přidáme nastrouhanou citrónovou kůru, muškátový oříšek, cukr, olej, sůl a vykynutý kvásek. Vlažným mlékem, do kterého jsme rozkvedlali vejce, zaděláme těsto, které dobře propracujeme, až se na jeho povrchu tvoří puchýře. Povrch těsta poprášíme moukou a na teplém místě necháme vykynout. Těsto musí zdvojnásobit svůj objem.
Z tohoto těsta lze dělat vykládané koláče, buchty, drobné svatební koláčky, různé záviny, rohlíčky, šneky, hřebeny s různými nádivkami…Inspirací bude zajisté fotografie zákusků z tohoto těsta
Používáme různé náplně: tvarohovou, povidlovou, makovou, ořechovou, náplně z čerstvého nebo sušeného ovoce, ..
Nejpoužívanější náplně do martinských rohlíčků:
Ořechová nádivka
Suroviny:
200 g mletých vlašských ořechů
100 g strouhaného perníku nebo strouhanky
100 g medu
trochu mléka
Postup: Nastrouhaný perník smícháme s mletými ořechy, zvlhčíme mlékem, přidáme med a dobře promícháme.
Toto množství náplně postačí na 16–20 ks rohlíčků
Maková nádivka
Suroviny:
150 ml vody nebo mléka
200 ml mletého máku
cukr, skořice, mletý hřebíček
Postup:
Mletý mák uvaříme v mléku nebo ve vodě, podle chuti osladíme a ochutíme mletým kořením.
Toto množství náplně postačí na 16 – 20 rohlíčků.
Celková doba přípravy a pečení: cca 3 hodiny
Máme těsně před svátkem sv. Martina. Na našem stole by neměly chybět martinské rohlíčky či podkovy, ale i jiné pečivo z kynutého těsto. Martinské rohlíčky jsme si v naší relaci o vaření již několikrát připravovali, ale dneska si můžeme trochu zaexperimentovat a z výborného kynutého těsta připravit opravdu nepřeberné množství druhů pečiva. Raději se podíváme rovnou na fotografii, abychom viděli, na co všechno se můžeme těšit a co vše lze z uvedeného těsta připravit.