Kynuté těsto (pro každého podle chuti)

08.11.2024 09:17

Suroviny:

350 g polohrubé mouky

250 g hladké mouky

100 g moučkového cukru

40 g droždí

250 ml mléka

100 ml oleje

2 vejce

špetka strouhaného muškátového oříšku

citrónová kůra

sůl

 

Postup:

Z droždí, 1 lžíce cukru, 4 lžic mouky a 5 lžic vlažného mléka připravíme kvásek, který necháme na teplém místě zkynout.

Do mísy prosejeme mouku, přidáme nastrouhanou citrónovou kůru, muškátový oříšek, cukr, olej, sůl a vykynutý kvásek. Vlažným mlékem, do kterého jsme rozkvedlali vejce, zaděláme těsto, které dobře propracujeme, až se na jeho povrchu tvoří puchýře. Povrch těsta poprášíme moukou a na teplém místě necháme vykynout. Těsto musí zdvojnásobit svůj objem.

 

Z tohoto těsta lze dělat vykládané koláče, buchty, drobné svatební koláčky, různé záviny, rohlíčky, šneky, hřebeny s různými nádivkami…Inspirací bude zajisté fotografie zákusků z tohoto těsta

 

Používáme různé náplně: tvarohovou, povidlovou, makovou, ořechovou, náplně z čerstvého nebo sušeného ovoce, ..

Nejpoužívanější náplně do martinských rohlíčků:

Ořechová nádivka

Suroviny:

200 g mletých vlašských ořechů

100 g strouhaného perníku nebo strouhanky

100 g medu

trochu mléka

 

Postup: Nastrouhaný perník smícháme s mletými ořechy, zvlhčíme mlékem, přidáme med a dobře promícháme.

Toto množství náplně postačí na 16–20 ks rohlíčků

 

Maková nádivka

Suroviny:

150 ml vody nebo mléka

200 ml mletého máku

cukr, skořice, mletý hřebíček

Postup:

Mletý mák uvaříme v mléku nebo ve vodě, podle chuti osladíme a ochutíme mletým kořením.

Toto množství náplně postačí na 16 – 20 rohlíčků.

 

 

 

Celková doba přípravy a pečení: cca 3 hodiny

Máme těsně před svátkem sv. Martina. Na našem stole by neměly chybět martinské rohlíčky či podkovy, ale i jiné pečivo z kynutého těsto. Martinské rohlíčky jsme si v naší relaci o vaření již několikrát připravovali, ale dneska si můžeme trochu zaexperimentovat a z výborného kynutého těsta připravit opravdu nepřeberné množství druhů pečiva. Raději se podíváme rovnou na fotografii, abychom viděli, na co všechno se můžeme těšit a co vše lze z uvedeného těsta připravit.