Kynuté knedlíky s povidly
Suroviny:
700 g hrubé mouky
300 – 350 ml mléka
1 vejce
25 g droždí
1 lžička cukru
sůl
švestková povidla
Na posypání a polití:
moučkový cukr
mletá skořice
rozpuštěné máslo
event. nastrouhaný tvrdý tvaroh
Postup:
V jedné třetině vlažného mléka rozpustíme cukr, přidáme rozdrobené droždí a vmíchánme trochu mouky. Na teplém místě necháme kvásek vykynout. Do mísy prosejeme mouku, osolíme, přidáme vejce, vykynutý kvásek a zbylým vlažným mlékem zaděláme tužší těsto. Povrch posypeme moukou, přikryjeme ubrouskem a na teplém místě necháme vykynout. Na pomoučeném vále rozválíme vykynuté těsto na tloušťku 1 – 2 cm a nakrájíme ho na stejné čverečky cca 7 x 7 cm. Na každý dáme kopeček povidel, zabalíme, dobře uzavřeme, aby povidla nevytekla a necháme ještě chvíli kynout. Vykynuté knedlíky zavaříme do mírně osolené vody a vaříme pomalým varem 10 minut. Uvařené propíchneme vidličkou, aby z nich vyšla pára. Každou porci posypeme moučkovým cukrem a skořicí, polijeme rozehřátým máslem. Místo skořice můžeme použít strouhaný tvrdý tvaroh.
Celková doba přípravy 2 hodiny
6 porcí
Příprava povidel je v tento čas naší rodinnou tradicí. Nyní jsou už hotová, připravená na koláče, vdolky a také jako náplň do kynutých knedlíků.
Těmto knedlíkům jsme doma se sestrou důvěrně říkali „blbouni“. Měli jsme je všichni rádi a popravdě řečeno, dostanu na ně kolikrát chuť i nyní. Chutnají dvakrát dobře. Jednak dětstvím a podruhé sladkým blahem v ústech.