Kynuté knedlíky s povidly

18.10.2024 09:24

Suroviny:

700 g hrubé mouky

300 – 350 ml mléka

1 vejce

25 g droždí

1 lžička cukru

sůl

švestková povidla

Na posypání a polití:

moučkový cukr

mletá skořice

rozpuštěné máslo

event. nastrouhaný tvrdý tvaroh

 

Postup:

V jedné třetině vlažného mléka rozpustíme cukr, přidáme rozdrobené droždí a vmíchánme trochu mouky. Na teplém místě necháme kvásek vykynout. Do mísy prosejeme mouku, osolíme, přidáme vejce, vykynutý kvásek a zbylým vlažným mlékem zaděláme tužší těsto. Povrch posypeme moukou, přikryjeme ubrouskem a na teplém místě necháme vykynout. Na pomoučeném vále rozválíme vykynuté těsto na tloušťku 1 – 2 cm a nakrájíme ho na stejné čverečky cca 7 x 7 cm. Na každý dáme kopeček povidel, zabalíme, dobře uzavřeme, aby povidla nevytekla a necháme ještě chvíli kynout. Vykynuté knedlíky zavaříme do mírně osolené vody a vaříme pomalým varem 10 minut. Uvařené propíchneme vidličkou, aby z nich vyšla pára. Každou porci posypeme moučkovým cukrem a skořicí, polijeme rozehřátým máslem. Místo skořice můžeme použít strouhaný tvrdý tvaroh.

 

Celková doba přípravy 2 hodiny

6 porcí

 

Příprava povidel je v tento čas naší rodinnou tradicí. Nyní jsou už hotová, připravená na koláče, vdolky a také jako náplň do kynutých knedlíků.

Těmto knedlíkům jsme doma se sestrou důvěrně říkali „blbouni“. Měli jsme je všichni rádi a popravdě řečeno, dostanu na ně kolikrát chuť i nyní. Chutnají dvakrát dobře. Jednak dětstvím a podruhé sladkým blahem v ústech.