Kynuté knedlíky s ovocem

02.07.2015 17:53

Suroviny:

300 g polohrubé mouky

20 g droždí

1 vejce

200 ml mléka

1 lžička cukru

sůl

Na náplň:

sezónní ovoce (džem, švestková povidla)

Na posypání:

mletá jádra vlašských ořechů

moučkový cukr

rozpuštěné máslo na omaštění

 

Postup:

Do mísy prosejeme mouku, přidáme vykynutý kvásek, připravený z droždí, cukru, 1 lžíce mouky a 2 lžic mléka. Osolíme a mlékem, ve kterém jsme rozšlehali vejce, zaděláme polotuhé těsto, které necháme na teplém místě kynout. Vykynuté těsto rozdělíme na 16–20 dílů, ze kterých utvoříme placičky. Do středu každé dáme zvolenou náplň, dobře zabalíme a upravíme do tvaru kulatých knedlíků. Vaříme je v páře cca 10 minut. Uvařené propíchneme vidličkou a podáváme je sypané mletými ořechy a moučkovým cukrem a polité rozehřátým máslem.

 

 

Celková doba přípravy 1 ½ hodiny

16–20 ks

 

Tentokrát jsem vybrala variantu s ořechy, ale kdo dává raději přednost tvarohu, nechť si knedlíky posype právě jím. Jinou variantou může být i na másle osmažená strouhanka. Každému, co libo jest.