Kynuté bulky s tymiánem
Suroviny:
500 g hladké mouky
250 ml mléka
1 ½ balíčku sušeného droždí
1 lžička cukru
2 vejce
150 ml rostlinného oleje
200 g uzeného sýra 200 g uzeného masa
2 snítky tymiánu
sůl
1 vejce na potření
2 polévkové lžíce nastrouhaného uzeného sýra na posypání
Postup:
Do mísy prosejeme mouku, osolíme, přidáme sušené droždí, cukr a vše promícháme. Do teplého mléka rozkvedláme vejce a spolu s olejem zaděláme měkké hladké těsto, které necháme dobře vykynout. Pak do něho postupně zapracujeme na drobné kostičky nakrájený sýr a maso a lístky tymiánu.
Těsto rozdělíme na cca 20 kousků, ze kterých vypracujeme malé bochánky, které přendáme na plechy vyložené pečivem papírem a necháme kynout ještě 30 minut. Pak bulky potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme strouhaným sýrem a pečeme dozlatova při 200°C asi 25 minut.
Celková doba přípravy cca 2 hodiny
20 ks
Tyto „vylepšené rozpeky“ jsou vhodné jako dobré „zakousnutí“ k vínu či pivu, ale také jako příloha k luštěninám, dušené zelenině či jednoduchým omáčkám.
Výborně chutnají jak teplé, tak studené.
Doporučuji jako výtečnou přílohu k polévkám nebo ke klasické bílé kávě.