Květákový nákyp

11.02.2016 21:35

Suroviny:

1 květák střední velikosti

5 vajec

2 – 3 hrsti strouhanky

½ pórku

mletý pepř

sůl

petrželka

 

sádlo nebo máslo a strouhanka na vymazání a vysypání pekáče

 

Postup:

Očištěný květák vložíme do vařící osolené vody a uvaříme ho téměř do měkka. Okapaný a vychladlý rozebereme na drobné růžičky, košťál nakrájíme na menší kousky a vše dáme do mísy. Přidáme prosetou strouhanku, 4 žloutky, 1 celé vejce a na tenká kolečka nakrájený očištěný a omytý pór. Osolíme, opepříme a vše spojíme dohromady. Nakonec lehce vmícháme tuhý sníh ze 4 bílků. Do pekáče nebo zapékací mísy, vymazané sádlem či máslem a vysypané strouhankou, rozestřeme připravenou směs. V předehřáté troubě pečeme 30 - 40 minut při 180 °C. Upečený nákyp nechám trochu prochladnout a pak ho rozdělíme na porce, posypeme nakrájenou petrželkou a podáváme.

 

Příloha: brambory v různých úpravách, zeleninové saláty

 

Celková doba přípravy: 1 hodina

4 – 6 porcí

 

Takto připravený květák je velice lahodný, navíc je jeho příprava snadná. Můžeme ho konzumovat teplý, ale dobře chutná i studený, třeba jen s kouskem chleba.

Tímto způsobem můžeme však upravit i brokolici nebo směs mražené zeleniny, jejíž složení si vybereme podle své chuti. Takto připravený zeleninový nákyp je vhodný i pro vegetariány.

V případě, že by někomu chybělo maso, může přidat najemno nakrájenou šunku nebo uzené maso, slaninu či jinou uzeninu. Za zkoušku stojí i to, když hotový horký nákyp ještě posypeme nastrouhaným ementálem.