Květákové placičky
Suroviny:
1 středně velký květák (cca 600 g)
3 - 4 vejce
50 g nastrouhaného tvrdého sýra
200 g uzeného masa nebo uzeniny
cca 5 polévkových lžic mléka
hrst strouhanky
mletý pepř
sůl
olej nebo sádlo na smažení
Postup:
Očištěný syrový květák a sýr nastrouháme. Přidáme na kostičky nakrájené maso nebo uzeninu, mlékem navlhčenou strouhanku, žloutky, opepříme, osolíme a promícháme. Na závěr do směsi lehce vmícháme tuhý sníh z bílků. Lžící tvoříme placičky, které z obou stran smažíme v rozpáleném tuku.
Příloha: vařené nebo pečené brambory, bramborová kaše, čerstvá zelenina
Celková doba přípravy 1 hodina
4 porce
Dnešní recept je připravený z květáku, ale velice dobře můžeme použít i jinou zeleninu a zpracovat ji stejným způsobem. Výborné placičky jsou například z kapusty. Rozhodnete-li se právě pro ni, je třeba ji před přípravou trochu povařit a pak jemně nakrájet.
Je období půstu, kdo by ho chtěl striktně dodržet, pak je možné z tohoto receptu maso vypustit. Pak je pokrm vhodný i pro vegetariány.