Květákové placičky

11.03.2022 09:41

Suroviny:

 

1 středně velký květák (cca 600 g)

3 - 4 vejce

50 g nastrouhaného tvrdého sýra

200 g uzeného masa nebo uzeniny

cca 5 polévkových lžic mléka

hrst strouhanky

mletý pepř

sůl

olej nebo sádlo na smažení

 

Postup:

 

Očištěný syrový květák a sýr nastrouháme. Přidáme na kostičky nakrájené maso nebo uzeninu, mlékem navlhčenou strouhanku, žloutky, opepříme, osolíme a promícháme. Na závěr do směsi lehce vmícháme tuhý sníh z bílků.  Lžící tvoříme placičky, které z obou stran smažíme v rozpáleném tuku.

 

 

Příloha: vařené nebo pečené brambory, bramborová kaše, čerstvá zelenina

 

Celková doba přípravy 1 hodina

4 porce

 

Dnešní recept je připravený z květáku, ale velice dobře můžeme použít i jinou zeleninu a zpracovat ji stejným způsobem. Výborné placičky jsou například z kapusty. Rozhodnete-li se právě pro ni, je třeba ji před přípravou trochu povařit a pak jemně nakrájet.

Je období půstu, kdo by ho chtěl striktně dodržet, pak je možné z tohoto receptu maso vypustit. Pak je pokrm vhodný i pro vegetariány.