Květáková polévka s ovesnými vločkami

04.10.2024 09:23

Suroviny:

1 ½ litru vody

½ středně velkého květáku

hrst ovesných vloček

1 mrkev

plátek celeru

¼ menšího pórku

špetka mletého muškátového květu

sůl

1 lžíce másla

petrželka nebo pažitka

chlebové krutonky

 

Postup:

Očištěný květák, mrkev, celer a pórek omyjeme. Květák rozebereme na růžičky, ostatní zeleninu nadrobno nakrájíme a vše vložíme do vařící osolené vody. Přidáme ovesné vločky a pomalým varem uvaříme doměkka. Pro vaření polévky vybereme větší hrnec, který zcela nenaplníme, ale zabráníme tomu, aby polévka nevytékala. Vločky to rády dělají, proto jim dáme více prostoru. Když je zelenina měkká, několik růžiček květáku vyjmeme a necháme je na ozdobu, ostatní zeleninu a zbylý květák trochu rozmačkáme, nejlépe pomocí šťouchadla na brambory. Polévku podle chuti okořeníme mletým muškátovým, zjemníme máslem, přivedeme k varu a dále již nevaříme. Před podáváním do každé porce vložíme růžičky uvařeného květáku a bohatě posypeme nakrájenou petrželkou nebo pažitkou. Podáváme s opečenými chlebovými krutony.

 

Celková doba přípravy: 1 hodina

6 porcí

 

Říká se, že v jednoduchosti je krása. U květákové polévky to platí mnohonásobně. Pro svoji lahodnost a jednoduchou přípravu je stále hodně oblíbená. Dnešní recept je trochu jiný tím, že k zahuštění polévky nepoužjeme jíšku, ale polévku zahustíme ovesnými vločkami, které v polévce spolu se zeleninou uvaříme. Připravíme vlastně velmi dietní variantu. Ovšem na chuti to poznat není, naopak máslo, které přidáme na závěr, polévku provoní a zjemní.

Kdo je zvyklí používat masox nebo jiná ochucovadla, může je použít i u této polévky, ale podle mého, není to vůbec nutné, zbytečně bychom potlačili přirozenou chuť a vůni použitých surovin.