Květák dvakrát jinak
Královský květák
Suroviny:
1 velký květák nebo 2 menší
250 – 300 g libového uzeného bůčku nebo anglické slaniny
200 g nastrouhaného tvrdého sýra
200 ml smetany na šlehání
3 vejce
sůl
1 lžička másla
2 vejce uvařená natvrdo
70 g šunky
Postup:
Květák zbavíme listů, očistíme a omyjeme pod tekoucí vodou. Nerozebíráme jej na růžičky, ale ponecháme vcelku. V páře nebo v osolené vodě uvaříme téměř do měkka, cca 10 – 12 minut. Ve vodě vařený květák necháme okapat, u vařeného v páře to není třeba. Uzený bůček nakrájíme na přiměřeně dlouhé klíny, které rovnoměrně zasuneme mezi květákové růžičky. Nádobu vymastíme máslem, vložíme do ní připravený květák a zalijeme smetanou, do které jsme rozkvedlali vejce a přimíchali polovinu strouhaného sýra. Ve vyhřáté troubě pečeme při 180°C asi 15 – 20 minut. Potom květák posypeme zbylým sýrem, teplotu zvýšíme na 200°C a v troubě necháme ještě asi 10 min. Povrch pokrmu má zlatohnědou barvu. Zapečený květák přendáme na mísu a ozdobíme jej plátky nakrájenými natvrdo vařenými vejci a šunkovými kornoutky.
Příloha: vařené brambory sypané pažitkou, saláty z čerstvé zeleniny
4 porce, celková doba přípravy1 ¼ hodiny
Vařený květák s osmaženou strouhankou
Suroviny:
1 větší květák
100 g másla
120 g strouhanky
sůl
čerstvá nebo nakládaná zelenina
Postup:
Květák zbavíme listů, poté ho očistíme, omyjeme a ve slané vodě nebo v páře uvaříme. Měkký vyjmeme, necháme okapat a přendáme ho na mísu. Před podáváním květák posypeme na másle dozlatova osmaženou strouhankou. Podle své fantazie obložíme podušenou zeleninou a podáváme jako přílohu k pečením nebo jako samostatný pokrm s vařenými brambory.
4 porce, celková doba přípravy cca 25 minut
Léto je v plném proudu, rostou a dozrávají oblíbené druhy zeleniny a ovoce. Květák je v mých očích jakýmsi letním zeleninovým králem kuchyně. Proto dnes předkládám mnou velmi oblíbené dva recepty, jež mají stejný základ – vcelku vařený květák.