Květák dvakrát jinak

17.07.2020 16:04

Královský květák

 

Suroviny:

1 velký květák nebo 2 menší

250 – 300 g libového uzeného bůčku nebo anglické slaniny

200 g nastrouhaného tvrdého sýra

200 ml smetany na šlehání

3 vejce

sůl

1 lžička másla

2 vejce uvařená natvrdo

70 g šunky

 

Postup:

Květák zbavíme listů, očistíme a omyjeme pod tekoucí vodou. Nerozebíráme jej na růžičky, ale ponecháme vcelku. V páře nebo v osolené vodě uvaříme téměř do měkka, cca 10 – 12 minut. Ve vodě vařený květák necháme okapat, u vařeného v páře to není třeba. Uzený bůček nakrájíme na přiměřeně dlouhé klíny, které rovnoměrně zasuneme mezi květákové růžičky. Nádobu vymastíme máslem, vložíme do ní připravený květák a zalijeme smetanou, do které jsme rozkvedlali vejce a přimíchali polovinu strouhaného sýra. Ve vyhřáté troubě pečeme při 180°C asi 15 – 20 minut. Potom květák posypeme zbylým sýrem, teplotu zvýšíme na 200°C a v troubě necháme ještě asi 10 min. Povrch pokrmu má zlatohnědou barvu. Zapečený květák přendáme na mísu a ozdobíme jej plátky nakrájenými natvrdo vařenými vejci a šunkovými kornoutky.

Příloha: vařené brambory sypané pažitkou, saláty z čerstvé zeleniny

 

4 porce, celková doba přípravy1 ¼ hodiny

 

Vařený květák s osmaženou strouhankou

 

Suroviny:

1 větší květák

100 g másla

120 g strouhanky

sůl

čerstvá nebo nakládaná zelenina

 

Postup:

Květák zbavíme listů, poté ho očistíme, omyjeme a ve slané vodě nebo v páře uvaříme. Měkký vyjmeme, necháme okapat a přendáme ho na mísu. Před podáváním květák posypeme na másle dozlatova osmaženou strouhankou. Podle své fantazie obložíme podušenou zeleninou a podáváme jako přílohu k pečením nebo jako samostatný pokrm s vařenými brambory.

4 porce, celková doba přípravy cca 25 minut

 

 

Léto je v plném proudu, rostou a dozrávají oblíbené druhy zeleniny a ovoce. Květák je v mých očích jakýmsi letním zeleninovým králem kuchyně. Proto dnes předkládám mnou velmi oblíbené dva recepty, jež mají stejný základ – vcelku vařený květák.