Kuřecí stehýnka s citronem a česnekem
Suroviny:
800 g kuřecích spodních stehýnek – paliček
30 g másla
1 lžíce kvalitního rostlinného oleje
600 ml kuřecího vývaru
150 ml suchého bílého vína
1 citron
20 stroužků česneku
cca 2 lžíce hladké mouky
petrželka, bazalka, sůl a mletý pepř
Postup:
Začneme přípravou česneku, který pouze oloupeme a stroužky ponecháme vcelku. Omytý citron pečlivě oloupeme, zbavíme ho i bílé dužiny, která je pod kůrou a nakrájíme na tenké plátky, případná jadérka odstraníme. Máslo s olejem rozpálíme a ze všech stran v něm kuřecí stehýnka do zlatova opečeme. Opečená vyjmeme a naskládáme je do pekáče nebo zapékací mísy. Na zbylém tuku po opékání do růžova osmahneme mouku. Poté ji zalijeme studeným vývarem, dobře rozmícháme, aby nevznilky hrudky, přidáme víno, oloupané celé stroužky česneku a na tenké plátky nakrájený citron. Na mírném ohni provaříme asi 10 minut. Vzniklou omáčkou zalijeme opečené kuřecí paličky, které jsme před tím ještě osolili a mírně opepřili. Přikryjeme alobalem a v rozehřáté troubě dusíme při cca 180°C zhruba 40 minut (podle druhu trouby). Měkká stehýnka podáváme obložená vařenými stroužky česneku a plátky citronu, politá omáčkou a posypaná najemno nakrájenou petrželkou a bazalkou.
Tento pokrm velmi dobře chutná s plátky opečené bagety nebo dušenou rýží, pohankou či bulgurem. Vhodným doplňkem jsou saláty z čerstvé zeleniny.
Celková doba přípravy cca 1 hodina
4 porce
Jemný, mírně pikantní pokrm, ve kterém byste při jeho ochutnávce zajisté nehledali takové množství česneku. Dušený česnek má totiž sladkou chuť a velmi dobře ladí s citronem, jeden druhého dokonale doplňuje. Takto upravená kuřecí stehýnka mě připomínají mediteránskou kuchyni. Inu, dovolené se blíží, tak se na ně připravme.