Kuřecí mozaika
Suroviny:
500 g mletého kuřecího masa (horní stehna bez kůže)
250 g uzeného masa
2 rohlíky nebo housky
100 ml bílého vína nebo mléka
2 vejce
70 g strouhaného tvrdého sýra
1 cibule
2 stroužky česneku
1 paprika
1 masité rajče
1 větší mrkev
100 g čerstvých žampiónů
1 lžíce majoránky
1 lžička mletého bílého pepře
sůl
strouhanka na zahuštění
tuk na vymazání (sádlo nebo olej)
2 misky – vaničky z hliníkové folie (formy na biskupský chlebíček)
Postup:
Rohlíky nakrájíme na plátky a přelijeme vínem nebo mlékem. Poté je společně s masem najemno semeleme. Očištěnou cibuli, mrkev, rajče, papriku a vařené uzené maso nakrájíme na kostičky, oloupané žampióny na plátky a spolu s kořením, vejci, nastrouhaným sýrem a utřeným česnekem přidáme k mletému masu. Mírně osolíme, poněvadž nutno brát v úvahu, že uzené maso a sýr jsou slané. Dobře promícháme a podle potřeby můžeme zahustit strouhankou. Směsí naplníme lehce vymaštěné vaničky nebo formy a pečeme téměř hodinu při 160 – 170°C v předehřáté troubě. Po upečení necháme mozaiku trochu prochladnout, pak ji vyklopíme a krájíme na plátky. Teplou podáváme s různě upravenými brambory a zeleninovými saláty, studenou s pečivem. Obě varianty jsou výborné.
Celková doba přípravy cca 2 hodiny
8 porcí
Velmi dobrá varianta přípravy kuřecího masa. Maso takto připravené je velmi chutné, šťavnaté a hlavně jde o recept, který obohatí náš jídelníček. Mleté kuřecí maso z horních stehen se dá koupit již mleté. To je, myslím, dobrá zpráva!