Kuře s hříbky
Suroviny:
1 kuře o hmotnosti cca 1 kg nebo zadní kuřecí čtvrtky
250 g čerstvých hříbků nebo hrst sušených
2 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
200 ml sladké smetany
vývar
muškátový květ
petrželka
sůl
Postup:
Omyté kuře naporcujeme, osolíme a na polovině másla krátce opečeme a pak dusíme do měkka. Během dušení maso obracíme a podle potřeby podléváme vývarem. Na druhé polovině másla podusíme na plátky nakrájené očištěné hříbky spolu s najemno nakrájenou petrželkou. Pak je osolíme, podlijeme malým množstvím vývaru a dusíme do měkka. Šťávu vysmahneme, houby zaprášíme moukou, trochu opečeme a podlijeme vývarem. Necháme chvíli provařit, aby omáčka zhoustla. Na závěr přilijeme smetanu a ochutíme mletým muškátovým květem. Velmi krátce povaříme. Porce kuřete přelijeme omáčkou a posypeme petrželkou. Jestliže použijeme sušené hříbky, tak je před vařením namočíme na půl hodiny do vývaru. Pak je vymačkáme a použijeme jako čerstvé.
Příloha: kynuté nebo žemlové knedlíky, těstoviny
Celková doba přípravy: 1 hodina
4 porce
Prý rostojraději jen sbírá, ale s čištěním už to slavné není. Já osobně houby i ráda čistím, hlavně, když jsou zdravé, nečeu, leckde se na ně chodí s velkými košíky. Samozřejmě je řeč o houbách. Rostou prý ponejvíc hřibovité. Někdo nervivé. K dnešnímu receptu dodám pár slovíček:
Jemná chuť na másle dušeného kuřecího masa je ještě podtržena nenapodobitelným aróma hříbků a smetany. Velmi dobrý pokrm, který stojí za vyzkoušení.
Podobný recept jsem našla ve staré kuchaře MDR. V této knize stále nacházím zdroj inspirace. Pravda, některé recepty je nutné modernizovat, ale jejich základ je vynikající, ten měnit není žádoucí. Nechci se znovu opakovat, ale znovu říkám, že vše podstatné už tady někdy bylo a čím jednodušší recept, tím je lepší.