Kuře s hříbkovou omáčkou
Suroviny:
1 kuře o hmotnosti cca 1 kg
250 g čerstvých hříbků nebo hrst sušených
2 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
200 ml sladké smetany
vývar
muškátový květ
petrželka
sůl
Postup:
Omyté kuře naporcujeme, osolíme a na 1 lžíci másla krátce opečeme. Pak dusíme doměkka. Během dušení podléváme vývarem. Na druhé polovině másla podusíme na plátky nakrájené omyté hříbky spolu s najemno nakrájenou petrželkou. Poté je osolíme, podlijeme malým množstvím vývaru a dusíme doměkka. Šťávu vysmahneme, houby zaprášíme moukou, trochu opečeme a podlijeme vývarem. Necháme chvíli provařit, aby omáčka zhoustla. Na závěr přilijeme smetanu a ochutíme mletým muškátovým květem. Velmi krátce povaříme. Porce dušeného kuřete přelijeme omáčkou a posypeme petrželkou. Jestliže použijeme sušené hříbky, tak je před vařením namočíme na půl hodiny do vývaru. Pak je vymačkáme a použijeme jako čerstvé.
Příloha: kynuté nebo žemlové knedlíky, těstoviny
Celková doba přípravy: 1 hodina
4 porce
Tak už prý rostou, hlavně houby hřibovité. Zatím pouze leckde, ale podle odborníků se letos čeká dobrá houbová sezóna. Buďme na ni připraveni chutnými recepty. Jeden z nich vám dneska nabízím.
Jemná chuť na másle dušeného kuřete je ještě více podtržena nenapodobitelným aroma hříbků a smetany. Velmi dobrý pokrm, který stojí za vyzkoušení.