Kuře nadivoko (po myslivecku)
Suroviny:
4 plátky kuřecích prsíček
1 cibule
1 polévková lžíce oleje
2 kávové lžičky bramborového škrobu (solamyl)
1 malá plechovka sterilovaných žampiónů
2 bobkové listy
4 kuličky nového koření
4 kuličky celého pepře
2 jalovčinky
½ kávové lžičky sušeného tymiánu
1 kelímek (200 ml) šlehačky
4 polévkové lžíce brusinkové marmelády
2 polévkové lžíce oleje na opékání
Postup:
Kuřecí maso otřeme vlhkým ubrouskem, trochu ho naklepeme a nakrájíme
přes vlákno na nudličky silné asi 1 cm. Dáme ho do mísy, osolíme, pokapeme olejem, přidáme všechno koření, na kolečka nakrájenou cibuli, škrob, dobře promícháme a dáme na hodinu do chladničky, aby se maso proleželo. Potom na pánvi rozehřejeme olej a připravené maso v něm za stálého míchání opečeme. Asi po pěti minutách přidáme na plátky nakrájené sterilované žampióny a společně podusíme asi pět minut. Pak odstraníme koření, vše zalijeme šlehačkou a velmi krátce, asi dvě minuty, povaříme. Na závěr přidáme brusinkovou marmeládu, promícháme a dále již nevaříme.
S přílohou si v tomto případě nebudeme lámat hlavu. Ke kuřeti po myslivecku totiž nejlépe chutná dušená rýže.
Celková doba přípravy cca 1 ¼ hodiny (včetně doby potřebné k proležení masa)
4 – 6 osob porcí
Velmi rychlá a vynikající úprava kuřecího masa. Naložené maso můžeme mít v ledničce i několik dnů a podle potřeby odebíráme potřebné množství a úprava jídla pak už opravdu trvá jen pár minut. V tomto případě jde o „minutku“ v pravém slova smyslu.
Stejným způsobem můžeme upravit i maso krůtí nebo králičí. V neposlední řadě je tato úprava chutná i z telecího masa, jen se oběd či večeře o něco prodraží.