Kuře nadivoko (po myslivecku)

13.04.2018 16:15

Suroviny:

4 plátky kuřecích prsíček

1 cibule

1 polévková lžíce oleje

2 kávové lžičky bramborového škrobu (solamyl)

1 malá plechovka sterilovaných žampiónů

2 bobkové listy

4 kuličky nového koření

4 kuličky celého pepře

2 jalovčinky

½ kávové lžičky sušeného tymiánu

1 kelímek (200 ml) šlehačky

4 polévkové lžíce brusinkové marmelády

2 polévkové lžíce oleje na opékání

 

Postup:

Kuřecí maso otřeme vlhkým ubrouskem, trochu ho naklepeme a nakrájíme

přes vlákno na nudličky silné asi 1 cm. Dáme ho do mísy, osolíme, pokapeme olejem, přidáme všechno koření, na kolečka nakrájenou cibuli, škrob, dobře promícháme a dáme na hodinu do chladničky, aby se maso proleželo. Potom na pánvi rozehřejeme olej a připravené maso v něm za stálého míchání opečeme. Asi po pěti minutách přidáme na plátky nakrájené sterilované žampióny a společně podusíme asi pět minut. Pak odstraníme koření, vše zalijeme šlehačkou a velmi krátce, asi dvě minuty, povaříme. Na závěr přidáme brusinkovou marmeládu, promícháme a dále již nevaříme.

S přílohou si v tomto případě nebudeme lámat hlavu. Ke kuřeti po myslivecku totiž nejlépe chutná dušená rýže.

 

Celková doba přípravy cca 1 ¼ hodiny (včetně doby potřebné k proležení masa)
 

4 – 6 osob porcí

 

Velmi rychlá a vynikající úprava kuřecího masa. Naložené maso můžeme mít v ledničce i několik dnů a podle potřeby odebíráme potřebné množství a úprava jídla pak už opravdu trvá jen pár minut. V tomto případě jde o „minutku“ v pravém slova smyslu.

Stejným způsobem můžeme upravit i maso krůtí nebo králičí. V neposlední řadě je tato úprava chutná i z telecího masa, jen se oběd či večeře o něco prodraží.