Kuličky z mletého masa

09.02.2012 21:30

Suroviny:

300 g mletého hovězího masa

300 g vepřového mletého masa

1 velká cibule

3 středně velké syrové brambory

3 žloutky

150 ml mléka

1 lžíce kaparů

3 lžičky bramborového škrobu

trochu strouhanky na zahuštěná

mletý pepř, sůl

olej na smažení

Na omáčku:

200 ml smetany

1 bujónová kostka

1 kyselá okurka

Postup:

Mleté maso dáme do mísy, osolíme, opepříme, přidáme vymačkané, najemno nastrouhané syrové brambory, bramborový škrob, najemno nakrájenou cibuli, kapary, žloutky, mléko a dobře promícháme. Podle potřeby směs zahustíme strouhankou. Mokrýma rukama tvoříme kuličky velikosti pingpongového míčku, které smažíme v rozpáleném oleji. Osmažené kuličky odložíme na teplém místě. Do nepřepáleného výpeku nalijeme trochu vody, přidáme bujónovou kostku a krátce povaříme. Nakonec přidáme najemno nakrájenou okurku, zalijeme smetanou a omáčku prohřejeme. Osmažené kuličky podáváme přelité omáčkou, nejlépe s vařenými bramborami nebo s dušenou rýží a brusinkovým kompotem.

Celková doba přípravy cca 1 hodina

4 – 6 porcí