Kroupy s fazolemi, čili šumajstr
Suroviny:
300 g krup
200 g fazolí
2 bobkové listy
3 kuličky nového koření
5 kuliček pepře
200 g cibule
400 g škvarků
4 stroužky česneku
mletý pepř
sůl
2 lžíce vepřového sádla
Postup:
Fazole přes noc namočíme. Pak k nim přidáme bobkový list, nové koření a celý pepř a uvaříme je. Osolíme, až když jsou fazole měkké. Kroupy uvaříme zvlášť v osolené vodě. Na sádle zpěníme cibulku, přidáme škvarky a prohřejeme. Kroupy smícháme s fazolemi, podle chuti dosolíme, opepříme, přidáme utřený česnek a vmícháme cibuli se škvarky.
Celková doba přípravy cca 2 hodiny
4 porce
Šumajstr, někdy nazývaný také šulimajs, je na přípravu jednoduchý, ale chutný a vydatný! Je podobný šouletu. Zda šoulet pochází z tohoto krajového pokrmu nebo naopak, asi přesně nezjistíme. Ať je to tak nebo tak, šumajstr neboli šulimajs je vynikající. Velmi vhodný pokrm pro toto postní období.