Kroupy s fazolemi, čili šumajstr

06.03.2020 08:58

Suroviny:

300 g krup
200 g fazolí

2 bobkové listy

3 kuličky nového koření

5 kuliček pepře
200 g cibule
400 g škvarků
4 stroužky česneku

mletý pepř
sůl

2 lžíce vepřového sádla

 

Postup:
Fazole přes noc namočíme. Pak k nim přidáme bobkový list, nové koření a celý pepř a uvaříme je. Osolíme, až když jsou fazole měkké. Kroupy uvaříme zvlášť v osolené vodě. Na sádle zpěníme cibulku, přidáme škvarky a prohřejeme. Kroupy smícháme s fazolemi, podle chuti dosolíme, opepříme, přidáme utřený česnek a vmícháme cibuli se škvarky.
 

Celková doba přípravy cca 2 hodiny

4 porce

 

Šumajstr, někdy nazývaný také šulimajs, je na přípravu jednoduchý, ale chutný a vydatný! Je podobný šouletu. Zda šoulet pochází z tohoto krajového pokrmu nebo naopak, asi přesně nezjistíme. Ať je to tak nebo tak, šumajstr neboli šulimajs je vynikající. Velmi vhodný pokrm pro toto postní období.