Kroupová polévka s fazolemi
Suroviny:
250 g krup
250 g suchých fazolí
2 bobkové listy
1 větší cibule
200 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
100 g šunky, uzeniny nebo uzeného masa
2 l vývaru (lze připravit i z kostky)
4 stroužky česneku
mletý pepř, mletá paprika, majoránka
sůl
Postup:
Fazole přes noc namočíme. Pak k nim přidáme bobkový list a uvaříme je. Solíme, až když jsou měkké. Kroupy uvaříme zvlášť v osolené vodě. Očištěnou a na kousky nakrájenou cibuli a zeleninu uvaříme, lépe řečeno udusíme do měkka, poté ji rozmixujeme na kaši. V hrnci přivedeme do varu cca 1 ½ - 2 litry vývaru, který lze připravit i z bujónu. Do vroucího vložíme uvařené kroupy a měkké fazole, osolíme, opeříme, přidáme podle chuti mletou papriku a zahustíme rozmixovanou zeleninou, která dá polévce mimořádně dobrou chuť. Není třeba používat jíšku, ani jinak zahušťovat. Polévku povaříme cca 10 minut. Na závěr ji ochutíme utřeným česnekem a majoránkou. Před podáváním každou porci posypeme nakrájenou šunkou, uzeninou nebo uzeným masem.
Tato hutná polévka plně nahradí hlavní jídlo, zejména když k ní podáme pečivo.
Celková doba přípravy cca 2 hodiny
4 porce
Poctivá polévka, vhodná zejména pro zimní období, dovede dobře prohřát. Ať už ji nazveme kroupovou s fazolemi nebo fazolovou s kroupami, jde o chutnou a vydatnou polévku, dá se říct povznášející, kterou lze nahradit hlavní jídlo.
Na přípravu je poměrně jednoduchá, i když se postup zdá složitý, opak je pravdou.