Křimické závitky
Suroviny:
4 plátky z vepřové krkovice po cca 150 g
2 větší cibule
3 stroužky česneku
650 g kysaného zelí
4 jablka
50 g slaniny
3 lžíce hladké mouky
2 – 4 lžíce cukru (podle chuti)
2 lžíce sádla
mletý pepř
kmín
sůl
vývar na podlévání
Postup:
Pátky krkovice mírně naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme rozetřeným česnekem a do ¾ plochy poklademe mírně vymačkaným kysaným zelím. Nyní maso zavineme a závitky pevně ovážeme provázkem nebo upevníme kovovými jehlami. Takto připravené závitky obalíme v hladké mouce a ze všech stran je opečeme v rozpáleném sádle. Poté přidáme překrájené zbylé kysané zelí, na plátky nakrájenou cibuli, na kostičky nakrájenou slaninu a na osminky nakrájená oloupaná jablíčka. Pokmínujeme, podle chuti osladíme, promícháme, podlijeme malým množstvím vývaru a pod poklicí dusíme do měkka. Potom zelí přendáme do zapékací misky nebo pekáče, na zelí položíme závitky a v troubě při 200°C pečeme krátce, jen aby maso „chytilo“zlatavou barvu. Měkké maso vyjmeme, odstraníme provázek nebo jehly a spolu se zelím podáváme nejčastěji s bramborovým nebo chlupatým knedlíkem. Jako příloha jsou pro křimické závitky dobré i bramborové hranolky a brambory v různých úpravách obecně. Takto upravený pokrm je velice dobrý i s chlebem.
Recept můžeme vylepšit tím, že ho na závěr zalijeme smetanou. Další variantou může být to, že místo vývaru k podlití použijeme bílé víno nebo jím vývar alespoň částečně nahradíme.
Celková doba přípravy cca 1 ½ - 2 hodiny
4 porce
Je podzim, zelí je sklizené a proto si v následujících relacích nějaké dobroty z této nesmírně zdravé zeleniny připravíme. Dnes jde o poctivé a jadrné jídlo, vhodné právě pro tyto dny.