Křehké koláčky Johanky
Suroviny:
140 g čerstvého másla
140 g převařeného másla
140 g moučkového cukru
350 g hladké mouky
3 žloutky
citrónová kůra
1 bílek na pomazání
100 g oloupaných nahrubo nasekaných mandlí na obalení
okapané višně z kompotu nebo brusinková marmeláda
vanilkový cukr na posypání
Postup:
Převařené chladné a čerstvé máslo společně utřeme do pěny, potom přidáme cukr a žloutky a znovu třeme. Po lžících přidáváme mouku a nakonec citrónovou kůru. Těsto dobře proděláme a necháme alespoň 1 hodinu odpočinout v chladu. Potom z těsta tvoříme kuličky, velikosti menšího vlašského ořechu a v jejich středu uděláme důlek. Potřeme bílkem a obalíme v rozsekaných oloupaných mandlích. Klademe je na plech, vyložený pečícím papírem a ve středně vyhřáté troubě pečeme do růžova. Do důlků prochladlých koláčků dáme dobře okapané višně nebo trochu brusinkové marmelády a posypeme vanilkovým cukrem.
Celková doba přípravy cca 2 hodiny
Cca 80 – 90 ks
Toto pečivo právem patří na vánoční stůl. Velmi jemné máslové těsto kontrastuje s višněmi nebo brusinkami a křupavé mandličky završí dokonalost.
A proč se jmenují Johanky? Nevím přesně. Ale můžeme si trochu vymýšlet a domnívat se. Moje kamarádka, od které mám tento recept téměř půl století, mě vyprávěla, že její maminka dostala kdysi ochutnat tyhle koláčky od své sousedky, která byla velice krásná, měla pěknou postavu a velmi dlouhé nohy. Že by Johana s dlouhýma nohama? Nevím, ale domnívat se můžeme ledacos. Pro nás je tudíž důležité, že toto pečivo je úžasné.