Králík na zelenině
Suroviny:
1 naporcovaný králík
300g kořenové zeleniny
1 velká cibule
100 g uzené slaniny
10 kuliček nového koření
10 kuliček pepře
3 bobkové listy
1 snítka čerstvého tymiánu nebo 1lžička sušeného
2 lžíce sádla
100 ml bílého vína
vývar na podlití
sůl
Na zahuštění:
50 g másla
2 polévkové lžíce hladké mouky
Postup:
Odblaněné, dobře očištěné porce králíka prošpikujeme klínky slaniny, osolíme,
a naskládáme je do pekáče. Polijeme je rozpuštěným sádlem, posypeme nakrájenou cibulí a nastrouhanou zeleninou, přidáme koření a přikryté poklicí nebo fólií necháme v chladu několik hodin proležet, nejlépe přes noc.
Poté podlijeme vývarem a vínem a dusíme v troubě pod poklicí asi 60 minut při
150 °C. Potom odstraníme poklici a dále pečeme asi 30 – 40 minut při teplotě 180°C. Během pečení maso obracíme, poléváme vypečenou šťávou a podle potřeby podléváme vývarem.
Měkké maso vyjmeme, koření odstraníme a zeleninu propasírujeme nebo ji necháme tak jak je, jen částečně rozvařenou. Změklé máslo smícháme s moukou a z této máslové hmoty utvoříme několik kuliček, vložíme je k zelenině a krátce povaříme. Máslo se rozpustí a mouka zahustí zeleninu s výpekem. Je-li potřeba naředíme vývarem a dosolíme. Do zeleniny vrátíme porce masa a již jen prohřejeme.
Podáváme s bramborovými knedlíky.
Celková doba přípravy cca 2 – 3 hodiny (podle velikosti králíka)
8 porcí
Králík stokrát jinak? Já si pro dnešní relaci vybrala takovou úpravu králíka, kterou máme asi nejraději. Tak trochu zavoní divočinou a má nesmírně dobrou chuť. Čím pomaleji králičí maso dusíme a pečeme, tím je měkčí, křehčí. Pozor však na to, aby teplota v troubě nebyla příliš vysoká, pak by maso bylo vysušené a to nechceme.