Králičí stehna naložená ve víně
Suroviny:
4 ks králičích stehen
100 g slaniny
2 cibule
250 ml smetany
event. několik lžic máslové jíšky
sůl
Na nálev:
200 ml bílého vína
100 ml vinného octa
200 g kořenové zeleniny
tymián, bobkový list, nové koření, jalovec, citrónová kůra
Postup:
Všechny uvedené suroviny na nálev svaříme. Hotový nálev necháme vychladnou a studeným přelijeme připravené maso, které necháme v chladu několik hodin, nejlépe přes noc, uležet. V pekáči rozpustíme na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme najemno nakrájenou cibuli a usmažíme ji dozlatova. Na tento základ vložíme naložené maso se zeleninou z nálevu, přiklopíme poklicí a v troubě upečeme do měkka. Během pečení podle potřeby poléváme vypečenou šťávou a podléváme nálevem. Měkké maso vyjmeme, zeleninu propasírujeme, přilijeme smetanu a krátce povaříme. Je-li třeba, omáčku zahustíme máslovou jíškou. Podáváme s brusinkovým kompotem
Příloha: kynutý nebo houskový knedlík
Celková doba přípravy cca 2 hodiny (bez doby potřebné k marinování)
4 porce
Kdykoliv připravuji králíka, tak si vzpomenu na Helenu Růžičkovou z legendárních filnů Zdeňka Trošky Slunce, seno, … Při stahování králíka jí pomáhal její malý syn, kterému říká: „Drž to pořádně, nebo ti jednu fláknu!“
To je však jen taková nostalgická vzpomínka, já totiž kupuji králíka většinou už připraveného, naporcovaného, nebo jen jeho části. Tak je tomu i v dnešním receptu, kdy jsem použila jen králičí stehna.
Dnes se jedná o starý recept.Můžeme podle něj připravit i jiné druhy masa, jen musíme přizpůsobit dobu marinace a dušení. Samozřejmě, že vepřové maso budeme marinovat déle, třeba i několik dní a také nebude tak rychle měkké, jako maso králičí.Takto lze připravit i maso jehněčí či skopové a dokonce i kuřecí.
Snad budete mít při přípravě tohoto receptu stejný úsměv na tváři jako já při vzpomínce na již zmíněnou scénu z filmu.