Králičí stehna naložená ve víně

26.07.2024 09:39

Suroviny:

4 ks králičích stehen

100 g slaniny

2 cibule

250 ml smetany

event. několik lžic máslové jíšky

sůl

Na nálev:

200 ml bílého vína

100 ml vinného octa

200 g kořenové zeleniny

tymián, bobkový list, nové koření, jalovec, citrónová kůra

 

Postup:

Všechny uvedené suroviny na nálev svaříme. Hotový nálev necháme vychladnou a studeným přelijeme připravené maso, které necháme v chladu několik hodin, nejlépe přes noc, uležet. V pekáči rozpustíme na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme najemno nakrájenou cibuli a usmažíme ji dozlatova. Na tento základ vložíme naložené maso se zeleninou z nálevu, přiklopíme poklicí a v troubě upečeme do měkka. Během pečení podle potřeby poléváme vypečenou šťávou a podléváme nálevem. Měkké maso vyjmeme, zeleninu propasírujeme, přilijeme smetanu a krátce povaříme. Je-li třeba, omáčku zahustíme máslovou jíškou. Podáváme s brusinkovým kompotem

 

Příloha: kynutý nebo houskový knedlík

 

Celková doba přípravy cca 2 hodiny (bez doby potřebné k marinování)

4 porce

 

Kdykoliv připravuji králíka, tak si vzpomenu na Helenu Růžičkovou z legendárních filnů Zdeňka Trošky Slunce, seno, … Při stahování králíka jí pomáhal její malý syn, kterému říká: „Drž to pořádně, nebo ti jednu fláknu!“

To je však jen taková nostalgická vzpomínka, já totiž kupuji králíka většinou už připraveného, naporcovaného, nebo jen jeho části. Tak je tomu i v dnešním receptu, kdy jsem použila jen králičí stehna.

Dnes se jedná o starý recept.Můžeme podle něj připravit i jiné druhy masa, jen musíme přizpůsobit dobu marinace a dušení. Samozřejmě, že vepřové maso budeme marinovat déle, třeba i několik dní a také nebude tak rychle měkké, jako maso králičí.Takto lze připravit i maso jehněčí či skopové a dokonce i kuřecí.

Snad budete mít při přípravě tohoto receptu stejný úsměv na tváři jako já při vzpomínce na již zmíněnou scénu z filmu.