Košutka
Suroviny:
1 kg vepřové krkovice bez kosti
1 cibule
3 stroužky česneku
1 lžička sušené bazalky
1 lžička sušené saturejky
5 kuliček nového koření
4 hřebíčky
1 lžička mletého pepře
1 lžička majoránky
50 g másla
50 g slaniny
2 lžičky sardelové pasty
sůl
vývar
Postup:
Maso otřeme vlhkým ubrouskem a na jeho povrchu ostrým nožem nařežeme mělkou mřížku.
Cibuli a česnek nakrájíme na velmi jemno, můžeme je také utřít na pastu. Přidáme saturejku, majoránku, bazalku, trochu soli a mletý pepř. Promícháme a pastu vetřeme do připraveného masa. Maso vložíme do porcelánové mísy a v chladu necháme alespoň 1 den proležet.
V kastrole rozpálíme část másla a najemno nakrájenou slaninu a maso ze všech stran opečeme. Podlijeme malým množstvím vývaru, přidáme nové koření a hřebíček a pod poklicí dusíme. Během dušení maso obracíme a podle potřeby podléváme vývarem. Téměř měkké maso potřeme zbylým máslem, utřeným se sardelovou pastou a v troubě pečeme dočervena. Mírně prochladlé maso nakrájíme na porce a přelijeme scezenou šťávou.
Příloha: brambory v různých úpravách, bramborová kaše, bramborové knedlíky, dušený špenát
Takto upravené maso je velice chutné i studené, podávané s chlebem.
Celková doba přípravy cca 1 ½ hodiny
6 porcí
Autora či autorku tohoto receptu neznám Je však fakt, že Košutka pochází z Plzně. V tomto případě se však nejedná o městskou čtvrť, jak by se na první pohled mohlo zdát. K tomuto receptu jsem se dostlala z několika míst naší republiky a vždycky jeho kořeny končily v Plzni. Zde totiž probíhaly kolem roku 1920 velmi populární kurzy vaření, údajně na Lochotíně. Odtud je na Košutku opravdu blízko. Kdyby někdo z posluchačů měl nějakou povědomost
o těchto kurzech, třeba jen z vyprávění, budu ráda za každou informaci, za což předem děkuji.