Koláčky vídeňské

10.11.2011 22:43

Suroviny:

350 g polohrubé mouky

130 g másla

25 g droždí

1/8 l mléka

70 g moučkového cukru

citrónová kůra

3 žloutky

sůl

 

vejce na potření

malinová zavařenina

sníh ze 3 bílků

50 g mandlových lupínků

moučkový cukr na posypání

 

Postup:

Z droždí, 1 lžičky cukru, 3 lžic mouky a 4 lžic vlažného mléka připravíme kvásek, který necháme na teplém místě vykynout.

V míse utřeme máslo s cukrem do pěny a postupně přidáváme žloutky jeden po druhém. K utřené hmotě přidáme mouku, sůl, strouhanou citrónovou kůru a připravený vykynutý kvásek. Vše zaděláme zbylým vlažným mlékem, dobře propracujeme a na teplém místě necháme vykynout. Zkynuté těsto rozdělíme na pomoučeném vále na 40 stejných kousků. Z nich uděláme malé koláčky. Okraje potřeme rozšlehaným vejcem a středy naplníme zavařeninou. Koláčky poklademe na pomaštěný plech a po krátkém zkynutí pečeme v předehřáté troubě. Když koláčky začínají růžovět, navršíme na ně tuhý sníh z bílků, posypeme mandlovými lupínky a cukrem, vložíme zpět do trouby a koláčky dopečeme.

 

Celková doba přípravy cca 2 ½ hodiny

40 koláčků