Kokosové kostky
Kokosové kostky
Suroviny:
na korpus:
180 g moučkového cukru
180 g másla
6 vajec
20 g kakaa
180 g polohrubé mouky
pikantní marmeláda na potření
na krém:
250 g másla
200 g cukru
200 g strouhaného kokosu
100 - 150 ml rumu
na polití:
čokoládová poleva (100 g čokolády na vaření + 50g ztuženého tuku)
tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání plechu
Postup:
Máslo s cukrem našleháme a postupně vmícháme žloutky a opět našleháme. Potom přidáme mouku a proseté kakao. Na závěr lehce vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme na vymaštěný a hrubou mokou vysypaný plech s vyšším okrajem. Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 30 minut při 160° C. Než korpus vychladne, připravíme si krém:
Máslo s cukrem utřeme do pěny, vmícháme kokosovou moučku a rum. Vše dobře promícháme.
Studený korpus potřeme pikantní zavařeninou, po celém povrchu rovnoměrně rozetřeme kokosovou hmotu a uhladíme. Na závěr celý moučník polijeme čokoládovou polevou. Po důkladném zaschnutí polevy krájíme na řezy - kostky.
Celková doba přípravy 1 ½ hodiny
Dneska si připravíme jeden z retro moučníků, jehož receptura pochází z
doby 1. republiky. Velký návrat zažil zhruba v sedmdesátých letech minulého století. Byl to jeden z delikatesních moučníků své doby, který stojí za vyzkoušení i dnes. Podle mého je velice lahodný a slavnostní. Jeho předností je i to, že je poměrně dost trvanlivý, vydrží několik dnů v bezvadné jakosti.
Nedoporučuji rum nahrazovat třeba jen rumovou příchutí nebo jiným destilátem. Tento moučník si o rum přímo prosí.
Vhodně ho můžeme ozdobit jedlou velikonoční dekorací. Zde se meze nekladou.
Krásné Velikonoce!!!